твоята гледна точка
Франция обяви тотална война на цигарите
Автор Vnews, добавено на 02.12.2023 година, в категории: По света, Коментари (0)

Париж с амбиции за изгради до 2032 г. първото “непушещо поколение”

Борбата ще се води с високи цени и повсеместни забрани да се пуши

Плажове, паркове и гори стават “пространства без тютюн”

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиан Русо представи в Париж национален план за борба срещу тютюнопушенето, който предвижда след десетина година държавата да стане на практика страна без цигари.

Обявената тотална война на пушенето ще се води чрез постоянно увеличаване на цената на цигарите, която сега е средно 10 евро за пакет, през 2024 г. трябва да стане 12 евро, през 2025 – 13 евро и т. н. Освен това пушачите ще бъдат прокудени постепенно чрез крути наказателни мерки и от останалите им малко места за пафкане. Особено силна ще бъде пропагандата срещу тютюна, която ще започва още в забавачките и в нея ще бъдат включени всички съвременни медии.

“Повишаването на цените на цигарите наистина е най-ефективната мярка срещу тютюнопушенето според Световната здравна организация и всички независими изследвания по темата”, заяви Орелиен Русо пред журналисти по време на представянето на националната програма за борба с папиросите. Въпросната програма има за цел да изгради във Франция до 2032 г. първото “поколение без тютюн” – личен ангажимент според министъра и на президента Еманюел Мак­рон.

Според шефа на здравното ведомство, за да постигне тази цел правителството ще разчита на два основни лоста – засилване на данъчното облагане върху тютюневите изделия и още по-строги забрани, свързани с тяхната употреба. “Целта ни е да се направи труден и дори да се пресече достъпът до цигарите особено на най-младите французи, както и да се поощрят по-настойчиво онези, които имат намерение да се откажат от цигарите, особено по-бедните хора”, подчерта Орелиан Русо. Ето защо сред водещите мерки, набелязани от министъра, е посоченото в началото намерение пакетът от 20 папироси да стане по-малко достъпен чрез осезателното му и настъпателно поскъпване.

Другата важна мярка на Орелиан Русо е забраната на т. нар. пуфове или електронни цигари за еднократна употреба, които са популярни особено сред младите хора и които според министъра са опасни както за здравето, така и за околната среда. Той подчерта, че с цел тази забрана на 4 декември щял да бъде приет нарочен закон, който вече бил одобрен от народните представители от всички парламентарно представени партии, независимо от това дали са леви, десни или центристки.

За “Пространства без тютюн” пък ще бъдат обявени всички плажове в страната, обществените паркове, горите, зоните около обществени средища като училища, болници, театри и т. н. “Живот без тютюн ще стане закон”, изтъкна Орелиан Русо, добавяйки: “Пространствата без тютюн” вече са повече от 7200, оформени са в 73 департамента и са преди всичко резултат от активността на ниво общини”.

Планът за борба с тютюна на френското правителство предвижда също така засилване на инициативите с цел изделията от него да станат по-малко привлекателен чрез въвеждане на неутрални опаковки без логото върху тях на марката. Ако ли пушачите възнамеряват да откажат цигарите, министерството ще им помага чрез система от правила и нормативи, наречена “Моята оценка на превенцията”, която ще бъде задействана в “ключови възрасти” от живота. Колкото до различните играчи в тютюневата икономика и по-специално тютюнопроизводителите, то те ще бъдат подкрепени “в необходимия им преход към друг занаят”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото