твоята гледна точка
Енергийни помощи според възрастта
Автор Vnews, добавено на 30.11.2023 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Спират подпомагането, ако продадеш стария си автомобил

Стандартът за топлината в дома в зависимост от наличието на деца и хора над 65 години

Подпомагане само за част от жилището

Кой ще има право на енергийни помощи до голяма степен ще зависи от възрастта на хората в домакинството. Това предвижда наредба за енергийната бедност, която беше приета от Министерски съвет.

За енергийно бедни ще се смятат домакинства, в които след като платят разходите си за енергия им остават доходи на човек под линията на бедност, която за 2024 г. ще бъде 526 лв. За определяне на необходимите разходи за енергия на домакинствата няма да бъдат взимани действително платените сметки за ток и парно, а ще се изчислява типово потребление според  вида на жилището. За определяне на типовото потребление на енергия сградите са разделени на пет типа. Хората, които живеят в стари сгради, имат много по-голям шанс за попаднат в групата на енергийно бедните, защото необходимата им „първична невъзобновяема енергия“ за година е 400 kWh за кв.м, пише в наредбата. В многофамилни жилищни сгради,обновени до енергиен глас B, средното потребление за година според наредбата е 135 kWh на кв.м.

Но освен от жилището, типовото потребление на енергия ще зависи и от възрастта на хората в домакинството. Ако в жилището има деца под 18 години или хора над 65 години типовото потребление на енергия ще се завишава с 30 на сто. Така ако в два еднакви апартамента живее по един човек, съответно на 64 и на 65 години, които получават една и съща пенсия, единят може да взима енергийни помощи, а другият не. Тоест хората ще имат различни права в зависимост от възрастта им. Оказва се, че според наредбата, хората между 18 и 65 години могат да стоят в по-хладни помещения.

Освен това според наредбата, хората не трябва да отопляват целия си дом. Типовото потребление на енергия е изчислено на кв. метър. Но няма да се взима действителната площ на дома, а само част от него в зависимост от боя на членовете на домакинството. Живеещ сам човек е достатъчно да отоплява 40 кв.м, става ясно от наредбата. За двама души са необходими 50 кв.м, а за всеки следващ член от домакинството трябват по още 10 кв.м. Така е посочено, че за шестима души са необходими 90 кв.м.

За определяне на енергийната бедност ще бъдат взимани предвид всички доходи в домакинството, включително и необлагаемите, като доходи от продажба на нива или стар автомобил. В резултат бедните няма да могат да продадат старата си кола, ако имат нужда от лекарства. Защото, ако продадат автомобила, ще считат, че са получили доход и ще им спрат енергийните помощи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото