твоята гледна точка
Дъжд и сняг ще се редуват и по празниците
Автор Vnews, добавено на 30.11.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Астрономическата зима ще настъпи на 22 декември около 5 ч

Ще вали и на Никулден и на студентския празник

Декември ще бъде с температури с 1,2 градуса по-високи от средните месеца. Месечните суми на валежите за голяма част от страната ще бъдат около установените климатични норми. Средно, оценката за месеца, е с валежни количества до 30-50 литра на квадратен метър, а на места главно в Рила и в Родопите до 50-80. Повече валежи от климатичните норми се очакват в западните райони и в крайните южни части от страната.

През първите десет дни от декември времето ще бъде динамично с валежи от дъжд и сняг.

От 3 до 4 декември ще вали дъжд, по-интензивен в южните и в източните райони, по планините мокър сняг, в североизточните райони дъжд и сняг.

Със захлаждане от 6 до 8 декември ще вали сняг, като в населените места очакваната снежна покривка ще бъде от 10 до 20 см. В планините първата снежна покривка, от 15 до 35 см, ще се увеличава и около 8 декември и в края на първата десетдневка ще бъде от 50 до 80 см.

През втората десетдневка, в средата на месеца до 20 декември ще бъде сравнително топло, а мъглите в сутрешните часове ще бъдат често явление.

В началото на третата десетдневка от 20 до 22 декември се очакват валежи от дъжд и сняг. Астрономическата зима ще настъпи на 22 декември около 5 часа.

През Коледните празници се очакват да започнат без валежи. На 25, 26 и 27 се очакват валежи от дъжд и сняг. Ще вали по-интензивно в западната половина от страната.

Затопляне на времето ще настъпи през последните дни на месеца. Ще бъде сухо, с условия за мъгли, температурни инверсии и замърсяване на въздуха в ниските места.

На 31 декември в новогодишната нощ и рано сутринта на 1 януари ще превали слаб сняг в западните райони.

Геомагнитна прогноза

Сняг и дъжд се редуват за коледните празници

Месецът ще започне с магнитното поле на земята със слаб интензитет до 5 декември. През периода от 4 до 7 геомагнитната активност ще бъде повишена, с условия за слаба буря на 4 декември. Периодите с очаквана повишена активност са от 18 до 20 и от 22 до 26 декември, като на 18 декември и на 22 декември в северните ширини се очакват и магнитни бури. Впоследствие геомагнитното поле ще бъде с повишена активност до 23. От 26 до 31 декември земното магнитно поле ще е спокойно и вероятността за бури е малка. Слънчевата активност ще бъде слаба.

Народна метеорология

Ясно време на Игнажден – суша напролет

Декември е първият зимен месец. Температурите продължават да се понижават, а валежите често са от сняг.

Продължителността на деня намалява и 22 декември е най-късият ден през годината – 9 часа и 2 минути.

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За декември народната метеорология гласи:

Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнатов ден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер 24 (декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес облачността ще е значителна, но само на отделни места в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 14° и […]

 

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 
 

към началото