твоята гледна точка
Децата във Варна – на училище. В областта много населени места бедстват
Автор Vnews, добавено на 26.11.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Учениците във Варна в понеделник ще учат присъствено, детските градини и ясли ще работят в обичайния си режим, няма условия, които да налагат преминава към онлайн-обучение. Това съобщи пресцентърът на Община Варна. 

По разпореждане на кмета Благомир Коцев бяха обявени телефони за сигнали към районните администрации:

За район Аспарухово  – 052 370 023;

За район Приморски  – 052 303 059;

За район Младост  – 052 820 865;

За район Владислав Варненчик – 052 575 722;

За район Одесос – 052 612 889

Освен тях, телефонът на дежурния служител в Община Варна за денонощни сигнали е 052/820 112.

Сигналите се приемат и обработват, след което се насочват за решаване от компетентните звена и структури на общината, уточнява пресцентърт на Общината.


На
извънредно заседание на Щаба за изпълнение на областния план при защита от бедствия, водено от областния управител на Област Варна – професор Андрияна Андреева, бяха изслушани докладите на общините, засегнати от бедствието. В заседанието взеха участие и представители на отговорните и компетентни институции, които работят на територията на областта в усложнена зимна обстановка

Сред най-засегнатите общини от областта е Вълчи дол, където още сутринта кметът издаде заповед и обяви бедствено положение. Към 14,00 часа точно 14 са селищата от общината, които няман електрозахранване. Без вода са три населени места. Кметът обяви утрешния ден за неучебен за всички училища от общината, които попадат с селата Михалич, Червенци, Стефан Караджа. 27 ноември ще бъде и неучебен за детската градина във Вълчи дол, която също ще остане затворена.

Расте броят на населените места от територията на община Аксаково, които са откъснати от света и достъпът до тях все още е трудно постижим . Ако в 9,00 часа сутринта това бяха 9 селища, то към 14,00 часа – вече 16 населени места от тази община са без достъп. Пак на територията на община Аксаково 20 села са без ток / 14 бяха сутринта/. Проблеми с водоподаването имат в селата Засмяново и в Доброглед. Скъсан проводник от електропреносната мрежа „ниско напрежение“ на ъгъла на ул.Георги Петлешев“ и ул. Калиакра в Игнатиево е причината в това селище да няма ток. Сигналът е подаден до Енергоразпределение СЕВЕР.

В град Игнатиево и селата Изворско, Въглен, Кичево и Любен Каравелово от община Аксаково утрешният 27 ноември е обявен за неучебен, поради липса на ток в учебните заведения.

По настояване на премиера на републиката и на министъра на образованието и  науката РУО – Варна  и изготвило подробен списък на всички училища от общините от област Варна, които със заповеди на кметовете са разпоредили утрешния ден да е неучебен.

Директорът на РД“ПБЗН“ докладва, че десетки са падналите дървета на територията на областта. До 14,00 часа са били приети 75 сигнала за възникнали проблеми, като 36 от тях вече са обработени и пораженията отстранени.

Служителите на Пожарна безопасност са извадили 20 души от преспите в района на Аксаковска панорама.. Освободени от преспите са близо 10 души край с. Крумово, които чакат да бъдат превозени до близката община. Служителите са оказали помощ и са изтеглили мъж с автомобил, закъсал в района на Вълчи дол.

Старши комисар Андрей Ангелов – директор на ОД МВР Варна съобщи, че остава затворен изцяло за автомобили пътя Варна – Добрич през Аксаковскапанорама, както и пътят Варна – Кичево – посока Добрич. Тази информация бе актуализирана минути по-късно от началника на ОПУ – Варна, който съобщи че на пътя Варна – Добрич се работи усилено с две големи фадроми и „песъкарки“. Навсякъде затворените пътища са обозначени с КПП-та.

Въведена е забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона в двете посоки на автомагистрала Хемус.

Затворени за движение са всички пътища във Ветрино, Вълчи дол и Суворово.

Пътят Провадия – Тервел в участъка Ветрино вече е разчистен и предстои отварянето му, а в настоящия момент се чисти участъка Ветрино – Нови пазар, както и участъка Добротич – Доброплодно. В повечето населени места вече има ток, докладват от общината. От с

Ветрино уточняват, че само в СУ “Хр. Ботев“ утрешния ден е обявен за неучебен.

В района на с. Любен Каравелово има бедстващи 2 автомобила с хора в тях. Усилено се търсят ресурси за извеждането им оттам.

Без електрозахранване освен села във Вълчи дол и Аксаково има и в общините Девня, в Провадия 19 села са без ток, в Дългопол 8 села нямат електрозахранване., 6 в община Аврен.

Обобщена информация и за Варна: 17 са снегопочистващите машини за града. Отводнени са били няколко пешеходни подлеза, а 3 светофарни уредби са били компрометирани от вятъра.

Представителите на Пристанище Варна, на ВМС и на Морска администрация увериха областния щаб, че при поискване могат да предоставят техника за спасяване или разчистване на пътни участъци.

ЦСМП няма затруднения в обслужване на спешните случаи, само с изключение на община Вълчи дол, където усложнената обстановка не позволява на линейките дори да излязат от двора. Добрата новина е, че в това населено място няма хора, които се нуждаят от неотложна медицинска помощ.

По-малко от 140 са сигналите, получени на телефон 112 / по-малко дори в сравнение с миналия уикенд/. Сред постъпилите сигнали е бил и този за бедстващите в автомобилите си хора край с. Любен Каравелово.

Напоителни системи ЕАД и Басейнова дирекция Черноморски регион наблюдават състоянието на реките, на язовирите на територията на област Варна. Няма проблеми с тях, няма преливащи водоеми или такива, които се нуждаят от изпускане на водите.

Представителят на ВиК в областния щаб докладва, че 43 населени места от областта са без вода. Причината за повечето от ВиК авариите е нарушения в електроподаването. Затова се работи съвместно с екипи на Енерго Про.

Възстановено е движението на плавателни съдове в Пристанище Варна.

Лошото време и страничния вятър – до 90км/сек са създали проблеми за някои от полетите от Летище Варна. Не са осъществени двата сутрешни полета от Варна до Менинген и до Лутън. Още 4 полета със 678 пасажери не са успелида излетят от Летище Варна.

Лошото време създаде и проблеми на БДЖ. Нощният влак София – Варна, който трябваше да пристигне тази сутрин все още се намира в Горна Оряховица, но за пътниците е осигурен транспорт към морската столица. Не се пътува с влак по направление Варна – Русе заради усложнената обстановка в Североизтока.

БЧК декларира готовност при необходимост да предоставят напитки и храна на бедстващи и на бездомни хора.

По този повод професор Андреева указа на представителите на всички общини от областта да се погрижат и осигурят храна, напитки и подслон за бездомните.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и през тази седмица, показват […]

 
Властта

Районни кметове са новите шефове на ГЕРБ – Варна. Това стана ясно по време на визитата на лидера Бойко Борисов във […]

 
Здраве и красота

Според проучвания, проведени в Европа, традиционният хранителен режим на Северна Португалия и Северозападна Испания, известен като южноевропейска традиционна атлантическа диета, или […]

 
Жълто

Дженифър Лопес се наслади на ваканция в Токио с близнаците си Еме и Макс, където щастливото семейство отпразнува техния 16-и рожден […]

 
 

към началото