твоята гледна точка
15% данък за фирми с оборот над 750 млн. евро, 10% за всички останали
Автор Vnews, добавено на 24.11.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

  • Кръчми с оборот под 100 000 лв. минават на патент
  • НАП ще казва зад кой граждански договор се крие трудов

15% , а не 10% корпоративен данък да плащат фирмите-гиганти с оборот над 750 млн. евро или левовата им равностойност. Това е записано в закона за корпоративното подоходно облагане, който бе приет на първо четене в парламентарна зала.

Това е допълнителен данък заради европейска директива, ставката за всички други компании е 10%, обясни шефката на данъчната дирекция във финансовото министерство Людмила Петкова.

И даде пример: „ако не направим това и имаме едно дружеството майка във Франция, което има дъщерно в България, тъй като ние сме отложили прилагането на директивата, печалбата на дъщерното дружество в България ще бъде обложена допълнително във Франция с още 5%. Ако го обложим с 15% тук, така не губим национален доход“, категорична бе Петкова.

Кръчмите с оборот под 100 000 лв. пък да плащат патентен данък, вместо корпоративен, е записано още в промените. Земеделските производители ще бъдат подпомагани по нова схема за държавна помощ. Държавата ще преотстъпва корпоративен данък на малки и средни компании, ако инвестират в земеделие.

Заради текст, който дава право на НАП да определя кой граждански договор е скрит трудов договор, ще бъде променено определението за облагаемия доход. Той ще бъде определен, като „облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, включително всички предварително неопределени допълнителни парични плащания“.

Така се разширява обхватът на определението за „трудови правоотношения“, за да се свие „прикриването“ на трудови правоотношения под формата на граждански договори. Това ще доведе до деклариране и внасяне на данъци и задължителни осигурителни вноски от данъчно задължените лица на базата на действителния размер на техните доходи. В Закона за управление на отпадъците ще бъде увеличен прагът на касовите разплащания на сделките с метални отпадъци от 100 лева на 1200 лева за една календарна година.

Ново данъчно облекчение срещу касови бележки да се преотстъпва 0,5% от платения ДДС, но не повече от 1200 лв. за година, е записано още в закона.

Игралните зали пък ще дават информация в НАП за изплатени суми над 5000 лв., за да се контролира дали получателят ги е обявил.

Всяко от тези предложения е записано в проекта на закона за корпоративното подоходно облагане. Всички парламентарни групи обаче обявиха, че имат свои идеи, а срещу някои са твърдо против. Това означава, че между двете четения ще бъдат внесени нови предложения, а на второ четене има такива, които ще отпаднат.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес отново ще бъде слънчево и горещо. Следобед над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър […]

 

Непосилна жега ни чака днес. Живакът буквално чупи термометрите.

Оранжев код е обявен за опасни горещини от Националния институт по метеорология и […]

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС. С него той поиска 6 оставки. […]

 
 

към началото