твоята гледна точка
Добавят 800 общински проекта в бюджета
Автор Vnews, добавено на 23.11.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Парите – общо 1 млрд., ще се отпускат с прагове – от 6 млн. лв. за най-малките общини до 100 млн. за четирите най-големи

 

Над 800 проекта от 255 общини в страната са изпратени само за 24 часа, за да бъдат включени за финансирането от над 1 млрд. лв. – заложения фонд в проектобюджет 2024. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

В сряда той изпрати формуляри до кметовете с искане да подадат проекти.

“Общините имат проектна готовност и е добре нещата, които са чакали много години, да започнат да се изпълняват, добави Василев. И беше категоричен, че всички проекти, които са получени и отговарят на условията, ще бъдат “пуснати към парламента като приложение към бюджета”.

Той вече е говорил с кметовете, че ако получи проекти в периода до изтичане на предложенията за второ четене на бюджета, те също да бъдат внесени. А следващи постъпили

ще бъдат допълнени до 1 март 2024 г.,като се даде възможност с решение на парламента да се добавят проекти на общини, които не са си достигнали лимита, уточни Василев.

Няма да има ограничение за броя на проектите,

които всяка община може да заяви за финансиране.

В зависимост от категорията (големината) на общината са определени максимални прагове за стойностите на проектите – както бе и с предишния фонд. За общини с категория 1 – до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 – до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 – до 15 млн. лв.; с категория 4 – до 10 млн. лв., и за общини с категория 5 – до 6 млн. лв. За четирите големи града са 100 млн. лева.

Лимитите на проектите в програмата са насочени към това по-малките общини, непропорционално на населението, да получат ресурс, обясни още министърът.

По програмата могат да се финансират проекти за основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища, на ВиК системи и съоръжения, публична общинска собственост, на сгради – публична общинска собственост, включително отредени за културни дейности с изключение на обекти, представляващи недвижими културни ценности, за благоустройствени дейности в населените места и за проектиране.

Оттам нататък отговорността как ще ги подредите си е ваша – вие си знаете най-добре нуждите на града,

каза Василев.

“Преди се казваше “Ама как така, той е от друга партия?”. Е, европейските средства ни накараха да си говорим. Ако може и в държавната политика да заложите общините да търсят партньорства. Защо да не работим с кмета на Варна по АМ “Черно море”? Така ще свършим половината работа на ресорните министерства, в което няма лошо”, включи се кметът на Бургас Димитър Николов.

Министър Андрей Цеков пък вметна по-късно, че решения тип градска железница между близки населени места са добра перспектива за свързаност.

24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната […]

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото