твоята гледна точка
Данък донос – бонус няма как да се случи
Автор Vnews, добавено на 18.11.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Бюджетната комисия в парламента отхвърли на първо четене всички внесени от Министерство на финансите предложения за промени в данъчните закони, които обичайно предхождат гледането на проекта за държавен бюджет. „Бюджетната комисия с право отхвърли тази фантасмагория, наречена „поправки в данъчните закони“. Защото господин Асен Василев измисли един бюджет, който не е бюджет, а е проста счетоводна сметка, в която няма политики, а в бюджета би трябвало да има политики“.

Това заявява в интервю за БНР Мика Зайкова, икономически анализатор и финансов експерт.

В проектобюджета нито приходите могат да бъдат доказани, а разходите ще отворят една огромна дупка и един дефицит, който евентуално ще надхвърли т.нар. 3%, които са таван.

Според финансовия министър БВП трябва да бъде 205 млрд. и 800 млн., т.е. да нарасне с 3,2%. Икономическият анализатор коментира, че, на първо място, това е невъзможно към настоящия момент, защото Европейската комисия ни дава най-много 1.8% ръст на БВП. Разликата до 3.2% е огромна.

На второ място, самият ЕС, както и целият свят, върви към рецесия. Германия, Франция и Италия обявиха, че са в рецесия. Още четири страни – Дания, Нидерландия, Австрия и Естония – също влизат в рецесия. А нашият най-голям търговски партньор е Германия. Така че да се осъществи такъв ръст на БВП е невъзможно. Всички приходи, заложени в бюджета, са завишени.

В бюджета за 2023 г. бяха заложени данъчни приходи за 35 млрд. лв., към момента почти в края на ноември няма как тези данъчни приходи да бъдат изпълнени поне с 2,5 млрд. лв. или 3 млрд. лв., което означава, че още отсега имаме неизпълнение. Как ние ще успеем за 2024 г. да наберем данъчни приходи в размер на 41 млрд. лв.?

„Цялата тази огромна дупка трябва да я запълниш със заеми, т.е. да взимаме заеми и да харчим пари, които не носят товара на висока добавена стойност, тъй като техниката и технологията на българските фирми, които 92% малки и средни е на нивото на средата на XX век. За да получаваш висока добавена стойност, трябва да въвеждаш нови технологии и инвестиции“, посочва Мика Зайкова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на […]

 

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото