твоята гледна точка
Колко време сме заразни при настинка, грип, COVID и още 2 сезонни болести
Автор Vnews, добавено на 11.11.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Топлата зима, ако са верни прогнозите, ще повлияе на сезона на дихателните инфекции, но няма да го отменят. Към традиционните болести за хладните месеци до 2019 г. твърдо се присъединява новата коронавирусна инфекция. За момента и в Европа, и у нас инфекциозната диаграма е относително спокойна с малки колебания нагоре-надолу на 7-дневна база. Например общата заболеваемост за последната седмица от грип и остри респираторни болести за България е 58,14 на 10 хил. души срещу 62,55 преди това.

Данните от Европейската система за наблюдение на респираторните инфекции показват към началото на ноември все още ниска до никаква грипна активност на фона на разпространението на COVID и респираторния синцитиален вирус. Най-голям брой са леките неразположения.

Лекарите твърдят, че за инфекциозния етикет пандемията направи нещо, което дори свинският грип не успя – да заклейми болния, който настоява да “издържи” и да дойде на работа, където да разболее поне няколко други.

Независимо дали ги наричаме настинка, или простуда, става дума все за едно и също състояние. Около 200 вируса могат да го причинят. Най-често те са от семейството на риновирусите, “старите” коронавируси, парагрипните, аденовирусите и метапневмовирусите.

До развиването на симптоми на настинка минават ден или два, след като сме били изложени на риновирус. Той се изявява с леки симптоми, хрема, усещане за пълни синуси и затруднено дишане, драскане в гърлото, общ дискомфорт, може би и леко повишена температура. Болният излъчва в околната среда максимално количество вируси в дните, в които се чувства най-зле – втори-трети ден. Въпреки че заболяването рядко има лош ход, никой не иска да му го лепнете. Останете си вкъщи, докато оздравеете. Дори изявата да е само хрема, ще се облекчи по-бързо и по-лесно, ако за оптимално отвеждане на секретите сте легнали, както съветва в интервю в “24 часа”, посветено на еволюцията и болестите, проф. Сотир Марчев.

Въпреки че вирусът на COVID-19 е много променен и вече е станал по-заразен за сметка на по-леко боледуване в повечето случаи, основните му характеристики до голяма степен са същите. Отнема два до четири дни, за да се развият симптоми. Тежест в синусите, умора, кашлица, възпалено гърло – все оплаквания, които са типични за всички респираторни вируси. Единствен начин за доказване на диагнозата са тестовете. Достъпността на бързите тестове позволява това да стане и вкъщи. Ако той при първи опит е отрицателен, направете нов 48 часа по-късно, тъй като първоначално може да не сте имали достатъчно вируси в носа, за да бъдат “прехванати”.

Симптомите обикновено се задържат около пет до седем дни, като в някои случаи се проточват заради продължителната форма на инфекцията – дълъг COVID.

Сезонният грип не е тръгнал, но епидемиолозите вече правят прогнози за Европа и останалата част от Северното полукълбо на базата на преминалия сезон в Южното. Предвижданията обаче са трудни поради многото разлики. Епидемиите в някои страни от Южна Америка, като Бразилия и Боливия, са слаби, сравнително ниски са нивата и в Чили след ранното начало на грипния сезон в страната. Австралия, която отчете най-лоша епидемия от 5 г. през сезон 2022-2023 г., сега записва значителни вариации в процентите между отделните райони. За много случаи съобщават Панама, Гватемала, Никарагуа, Хондурас.

Заболяването може да бъде от леко до много тежко. По-сериозно протича инфлуенцата от щамовете на грип А. Към началото на ноември грипната активност на континента остава ниска. Процентите на грипоподобните заболявания и/или острите респираторни инфекции са повишени над изходните нива в 7 от 35 държави или области от Европейския регион на СЗО към момента. Данните от европейската система за наблюдение показват на седмична база положителна тенденция в случаите на грип само в Норвегия, където потвърдените случаи са 6% от установените респираторни инфекции. Словакия и Обединеното кралство съобщават за локално разпространение на грипни вируси. От 39 държави или области, докладващи за интензитета на грипа в Европейския регион на СЗО, Словакия и Израел съобщават за средна степен, 9 – за ниска, а в останалите страни определят ситуацията като изходно ниво.

За грипа е обичайно симптоми като възпалено гърло, запушен нос, треска, мускулни болки да се появят внезапно. Болният е заразен около пет дни. Три четвърти от контактните с добри защитни сили в момента не се разболяват.

Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да е и отит – възпаление на средното ухо. В редки случаи грипните усложнения засягат мозъка или сърцето.

Респираторният синцитиален вирус в миналото е бил смятан просто за един от причинителите на лека настинка, но може да бъде сериозен за бебета и възрастни хора. Дори в леките случаи има по-голяма вероятност да засегне долните дихателни пътища, причинявайки дълбока кашлица, хрипове и задух. Силно заразен е докъм 5-ия ден.

Стрептококовата ангина е дело на коварна бактерия. Известни са към 100 щама на стрептококи от група А, които могат да доведат до няколко сериозни заболявания – скарлатина, ревматична треска и кожна инфекция, но най-чести са стрептококите в гърлото. Типично е силно зачервеното гърло, често с бял филм назад. Може да протече с повишена температура, но липсват хрема и кашлица. Единственият начин да се разбере със сигурност дали причинителят е стрептококова бактерия, е изследване. Болният не е заразен след 24 часа от започването на антибиотик.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите идват и от Италия, и от Испания.

Маслиновата реколта е слаба, […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 
 

към началото