Дойде времето на вкусните туршии. В миналото по традиция всяко българско семейство е подготвяло зимнина, а туршиите са били задължителни. Те допринесат за пълноценното и здравословно хранене през студените месеци. А в последно време диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци.
Най-доброто време за приготвянето им е около Димитровден.
Туршията е естествен пробиотик. Тя поддържа стомашно-чревния баланс, а това от своя страна засилва присъствието на полезните бактерии в организма.
Ферментиралите зеленчуци се усвояват изключително лесно от организма и бързо регулират метаболизма. Това е особено важно за хората, които имат излишните килограми, така и за тези, които имат проблеми със стомаха.
Туршията е изключително богата и на различни витамини и минерали.
И не на последно място тя е идеалното лекарство срещу все по-силно атакуващите ни вируси и грип.
Рецептите за туршии са безброй и обикновено във всяко семейство те се предават от поколение на поколение. Дори и да не сте дългогодишен кулинар изпитаните рецепти и идеи ще ви помогнат да очаровате вашите близки с превъзходна туршия.
Една от най-предпочитаните е царската туршия. Приготвянето й е цяло изкуство. Ето една рецепта за тези, които искат сами да си я направят:
Необходимите продукти:
- червени чушки – 1 кг
- зелени чушки – 1 кг
- червени камби – 1 кг
- моркови – 1 кг
- зелени домати – 1 кг
- карфиол – 1 кг
- зеле – 3 кг
- целина .1 бр. корен, стебла и листа
За маринатата:
- олио – 50 мл
- вода – 2 л
- оцет – 1 л
- сол – 300 г
- захар – 500 г
- дафинов лист – 3 – 4 начупени листа
- черен пипер – 1 ч.л. зърна
- аспирин – 3 броя на буркан
Има още стотици варианти на туршии, но най-важното е да съчетавате добре зеленчуците и да спазвате основните правила за консервирането им.
Споделете текущата публикация: