твоята гледна точка
Битката е за Общинския съвет: може да спъне всеки кмет
Автор Vnews, добавено на 28.10.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

  • Всяко важно решение се взема от тях – от какви да са местните данъци и такси до имената на улици
  • Един съветник в София се избираше с близо 6600 гласа преди 4 г., в Пловдив “тежи” 1907

6 048 000 – толкова са българите, които имат право да отидат до урните на 29 октомври и да гласуват на местния вот. Бюлетините им ще определят кои да са новите кметове на 265-те общини на страната.

Освен тях трябва да бъдат избрани 35 кметове на райони – 24 в София, 6 в Пловдив и 5 във Варна, 3042 кметове на кметства и 5053 общински съветници. Всички населени места, в които има над 100 души с постоянно местожителство, могат да избират кмет.

Кметът се избира мажоритарно и е най-важната фигура в очите на хората. Реално обаче той не може да работи самостоятелно, защото всички важни решения се вземат от общинския съвет.

Какво може да направи кметът?

Може да даде визията за развитието на населеното място. Работи заедно с назначената от него администрация и заместници, взима оперативните решения и осъществява управлението на общината, кметството, района. Той обаче подлежи на контрол от общинския съвет и на съда.

Какво може да направи общинският съвет?

Той приема решения, утвърждава правилници, наредби и инструкции. И по този начин може да блокира всяко решение на кмета или пък напълно да го промени.

Общинският съвет също може да определя политиката за изграждане и развитие на общината.

Приема годишния бюджет на общината, осъществява контрол,

приема отчета за изпълнението му.

Освен това общинските съветници определят размера на местните такси. Приемат решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Определят правомощията и на кмета на общината, и кметовете на райони и кметства. Приемат решения за именуване и преименуване на улици, площади, паркове и др.

През тази година например София остана без нов бюджет за чистене, защото опозицията, не подкрепиха план-сметката за чистотата за 2023 г. Кметът на Пловдив Здравко Димитров също бе блокиран на няколко пъти от общинския съвет.

Този толкова важен орган на местното самоуправление се състои от общински съветници, които се избират от населението на първия тур. Обикновено при гласуването за съветници по-силен е партийният вот, а не мажоритарният, въпреки че и при него има преференции.

Броят им се определя според населението. Най-малките ОС са съставени от 11 души – за община с население до 5000 жители, и стигат до 51 за тези с над 160 000. За Столична община броят е 61 души.

За общинския съвет има праг, но за разлика от парламента той не е фиксиран. Изчислява се според избирателната активност на вота, при това за всяка отделна община.

Пресмята се, като се раздели броят действителни бюлетини за общински съвет на броя на съветниците.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес отново ще бъде слънчево и горещо. Следобед над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър […]

 

Непосилна жега ни чака днес. Живакът буквално чупи термометрите.

Оранжев код е обявен за опасни горещини от Националния институт по метеорология и […]

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС. С него той поиска 6 оставки. […]

 
 

към началото