твоята гледна точка
Предлагат мораториум за нови болници
Автор Vnews, добавено на 27.10.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Мораториум върху създаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове и разрешаването на нови медицински дейности на лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове до утвърждаването на актуализирана Национална здравна карта се предлага с промени в Закона за лечебните заведения.

Текстовете са предложени за едномесечно обсъждане и предстои да бъдат внесени от Министерския съвет в парламента.

Предвижда се в срок до месец май 2024 г. да бъде утвърдена актуализирана Национална здравна карта (НЗК). Чрез нея се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип.

Спрямо 2018 г. населението на страната е намаляло с повече от 9 процента, което представлява над 600 000 души. В същото време в периода от 2019 година до момента са издадени решения на Министерския съвет за одобряване създаването на 6 лечебни заведения за болнична помощ, както и 130 заповеди на министъра на здравеопазването за разрешаване на нови медицински дейности в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

Със законопроекта е предложено преобразуване на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” чрез отделяне на дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите в Изпълнителна агенция по трансплантация.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите идват и от Италия, и от Испания.

Маслиновата реколта е слаба, […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото