твоята гледна точка
„Докосни ме“ в „Графит“
Автор Vnews, добавено на 26.10.2023 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Галерия “Графит”

представя

“ДОКОСНИ МЕ”

абстрактна керамична скулптура и живопис на Наталия Валтер

31.10 – 14.11.2023г.

ОТКРИВАНЕ 31.10 (вторник) – 18:30ч.

гр. Варна, бул. „Княз Борис I”65

Manibus, non oculis: изкуството на Наталия Валтер, което може да се докосне

Както казва Маршал Маклуън: „В една визуална култура твърдението, че скулптурата е предимно осезаема и само отчасти визуална, е парадокс. Всъщност осезанието е почти недискутиран въпрос, но въпреки това то има решаваща роля в света на изкуството.“

Днес терминът „touch art“ е все по-често срещан в съвременното изкуство, прилаган към вид изкуство, което може да се нарече тактилно.

Бъдещата скулпторка Наталия Валтер създава изкуство, което може и трябва да бъде докоснато, и по този начин изгражда своя диалог със зрителя. Предлагайки му да наруши правилото, което обикновено се прилага в храма на изкуството (никакво докосване с ръце), художничката кани наблюдателя в личното си пространство, където всяка линия и детайл могат не само да бъдат видени, но и да се запознаем с тях чрез тактилно възприятие. Гладките заоблени форми на керамичните й скулптури могат не само да се видят, но и да се усетят, да се слеят с тях, като по този начин стават част от нейното изкуство.

Манифестирайки „Аз съм моите ръце“, скулпторката не само разказва своята лична история; чрез изкуството си тя изследва преди всичко нови аспекти и страни на самата себе си, търсейки улики за разгадаване на невидими нюанси и емоции.

За зрителя това също е предизвикателство: всяка извивка на формата го кани на лично пътешествие на фантазията и емоциите чрез сетивно преживяване.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите идват и от Италия, и от Испания.

Маслиновата реколта е слаба, […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 
 

към началото