твоята гледна точка
България е на опашката в света по надница на час
Автор: 24 часа, добавено на 06.10.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Ако гарантираното минимално възнаграждение се вдигне на 933 лв. месечно, ще изпреварим Бразилия и Русия, сега сме само пред Мексико

 

България е на опашката на света по гарантирана минимална работна заплата, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Макар все още да не сме член на организацията, ОИСР поддържа база данни с гарантираните минимална работни заплати на много държави по света и сравнението ни изпраща категорично на опашката.

Последните данни на ОИСР са от 2022 г., когато минамалната работна заплата у нас беше 760 лв. (в момента е 780 лв.). Разделено на 22 работни дни в месеца и на 8 часа, се получава 4,31 лв. на час, което е 2,31 долара.

С по-ниска гарантирана минимална работна заплата в света е единствено Мексико – 1,80 долара на час.

В Бразилия е 2,40 долара и ако от 1 януари догодина минималната заплата у нас започне да се изчислява като процент от средната и стане 2,84 долара на час, ще изпреварим и Бразилия. Друг е въпросът дали през 2024 г. бразилците ще продължават да се радват на 2,40 долара минимална заплата. Данните на ОИСР се събират още от 2000 г. и се вижда, че в тази латиноамериканска държава минималната заплата расте с изключително бавни темпове. Още през 2011 г. тя е минала границата от 2 долара на час, но 12 години оттогава едва е стигнала 2,40 долара.

Русия също присъства в базата данни на ОИСР, но последните справки са от 2021 г., когато минималното гарантирано заплащане там е било 2,60 долара на час. Ако се запази на същото ниво и през 2024 г., ще сме надминали и Русия.

Ha пъpвo мяcтo в клacaциятa нa OИCP e Фpaнция c 13,80 дoлapa нa чac – нивo, дocтигнaтo пpeз мaй. Cлeдвa Aвcтpaлия, кoятo вдигнa минимaлнaтa зaплaтa дo 13,60 долара пpeз юли. Toлкoвa плaщaт и в Гepмaния и Люкceмбypг. В Топ 5 влиза още Нова Зеландия с 13,50 долара на час.

На опашката освен България са още Малта, Мексико, Бразилия, Колумбия и Чили.

Африканските държави, а също и Китай обаче не фигурират сред данните.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 

към началото