твоята гледна точка
Бизнесът обещава да не вдига цените поне до Нова година
Автор Vnews, добавено на 30.09.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Бизнесът няма намерение да повишава цените поне до Нова година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък от редовната анкета сред мениджърите.

Бизнес климатът за септември запазва нивото си от август, като подобрение е регистрирано в търговията на дребно. Без разлика остават показателите в промишлеността и строителството, докато в сектора на услугите бележат лек спад.

Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Основните фактори, ограничаващи развитието, били несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, сочат още данните. Въпреки това мениджърите предвиждат цените да останат без промяна през следващите три месеца.

При строителството имало намаление на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с влошени очаквания за активността до края на годината.

Както в промишлеността, така и в строителството несигурната икономическа обстановка остава главната пречка за развитие, посочват 62,2% от анкетираните предприятия. На второ и трето място са цените на материалите и недостигът на работна сила. Има очаквания за леко увеличение в продажните цени, макар преобладаващата част от мениджърите да посочват, че ще останат без промяна.

В сектора на услугите ситуацията леко се влошава спрямо предходния месец. Относно търсенето настоящата тенденция се оценява като намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни.

Търговията на дребно бележи ръст. Прогнозите са, че поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца ще се увеличават. Този оптимизъм вероятно се дължи на прогнозите за увеличаване на продажбите с наближаването на коледните и новогодишните празници.

От НСИ посочват, че най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Последната анкета отчита нарастване и на отрицателното въздействие на недостига на работна ръка.

Данните за цените на производителите потвърждават очакванията на мениджърите, че няма да има увеличения. Общият им индекс е паднал с 20,4% през август 2023 г. на годишна база. Този спад идва основно заради тока и парното, докато в добивната и преработващата промишленост има ръст, който обаче е не повече от 3%.

Още по-голям е спадът при производството на стоки за вътрешния пазар – 27,2%. При износа също има намаление, но доста по-малко – с 5,9%.

В сравнение с 8 г. назад обаче цените на производителите са се вдигнали два пъти. Пикът им е бил през юли и август миналата година, а сега са се върнали на нивата от началото на 2022 година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на […]

 

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 
 

към началото