твоята гледна точка
Опасен климат: Швейцарските ледници са се стопили с 10% само за две години
Автор Vnews, добавено на 29.09.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Швейцарските ледници през последните две години са се стопили толкова, колкото в периода между 1960 и 1990 г., в резултат на екстремни метеорологични условия, влошени от климатичните промени, съобщават АФП и Ройтерс, позовавайки се на ново изследване.

Липсата на достатъчно сняг през зимата и твърде високите температури през лятото са коствали на тези застрашени природни шедьоври 10 процента от обема им между 2022 и 2023 г., според експерти от Швейцарската академия на науките, изучаващи криосферата.

Заключението им е ясно: „Швейцарските ледници се топят все по-бързо и по-бързо„.

Екстремните години следват една след друга – след като загубиха 6 процента от обема си през 2022 г., която беше отчетена като рекордна, тази година швейцарските ледници се стопиха с още 4 процента. Това е вторият най-голям спад от началото на измерванията.

„Говорим за комбинация от много лошо редуване на екстремни метеорологични явления и климатични промени, което прави тези крайности по-вероятни“, казва ръководителят на швейцарската мрежа за глациологични изследвания (Glamos) Матиас Хус.

„Ако продължим с темпото, с което вървим през последните години и всичко се случва още по-бързо, всяка година ще бъде лоша“, допълва ученият.

По думите му наблюдаваните през последните години промени са толкова драматични, че за учените е напълно възможно да си представят Швейцария без ледници. Хус допълва, че решителните действия за стабилизиране на климата чрез намаляване на емисиите на въглероден диоксид до нула възможно най-бързо може да доведе до запазването на една трета от леда, който се образува в Швейцария.

„Това означава, че всички малки ледници ще изчезнат, а големите ще се смалят, но все още ще има лед в най-високите райони на Алпите и няколко ледника, които ще можем да покажем на внуците си“, казва с надежда Матиас Хус.

Топенето е засегнало цялата алпийска страна, чиито 1400 ледника захранват безброй езера, реки и потоци.

В южната и източната част на Швейцария ледниците са се стопили почти толкова, колкото през рекордната 2022 г.

Според публикуваната миналата година оценка на Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН (IPCC)  топенето на леда и снега е една от 10-те основни заплахи, причинени от глобалното затопляне.

Според изследване, публикувано през януари в сп. „Сайънс“, половината от ледниците на Земята са обречени да изчезнат до края на века, ако повишаването на температурата не бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива – най-амбициозната цел в Парижкото споразумение за климата.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на […]

 

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 
 

към началото