твоята гледна точка
Портних сезира прокуратурата за нередовен строеж. Предупреди: Мощен отбор презастроители-милионери атакуват общинската власт
Автор Vnews, добавено на 26.09.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Сигнал срещу одобряването на проект за изграждане на 8-етажна сграда в близост до известен хотел-ресторант във варненския квартал „Чайка“ ще подаде кметът на Община Варна Иван Портних. Това заяви той, часове преди да изтече срокът за регистрацията му като кандидат за  нов мандат. Пред медиите Портних разказа и показа виуализацията на план за изграждането на нова 8-етажна сграда в зеленината, между булеварда, блоковете и заведението.

„В проекта не са спазени законовите изисквания. Решението е подписано „в относително кратки срокове, без спазени законови изисквания“ от бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев, допълни Портних. Най-фрапиращото нарушение на поредния висок блок в „Чайка“ било, че неспазеното отстояние от поне 7 м /съобразно етажността/ от съседните сгради. Вместо това проектът предвиждал 3 метра дистанция между новия блок и съществувщите сгради. Въпреки това бил внесен за съгласуване в Общината, дни след отстраняването на Виктор Бузев от поста главен архитект, и то със съгласуване за присъединяване към водопроводната и електромрежата. Приемникът му на поста арх. Стоян Петков е стопирал проекта с искане за отстраняване на нередностите. Спреният проект, който кметът Портних подаде за проверка в прокуратурата, бил на водача и кандидат за кмет на „Алтернативата на гражданите“ – Христо Димитров /строителна компания „Планекс“/. Играч от същата кандидатска листа  е засегнат от стопираните инвестиционни намерения за строежи в атрактивни зони на Варна. На пауза е проект за 17-етажна сграда, на 100-ина метра от „Петия елемент“, на Интерком, призна Портних и обяви, че е готов да съобщи публично всички строителни интереси, които е засегнал с отстраняването на арх. Виктор Бузев. Именно тях кандидатът за нов кметски мандат припозна като причина за обединяването на „застроителите-милионери“ в кандидатска листа за кмет и общински съветници на „Алтернативана за Варна“. Заради услужлив режим на строителни разрешителни в кметство „Младост“ според Портних  „Застроителите-милионери“ са анаградили досегашния кмет на район „Младост“ Христо Христов с номинация за нов мандат, след като ГЕРБ се отказа от него. В „Аспарухово“ строителна офанзива реализирал също активист от „Алтернативата на гражданите“ – строителна фирма „Комфорт“. Без редовни строителни книжа пък продавал на зелено друг член на същата предизборна формация, който планира да вдига небостъргач в централната част на града, в близост до Окръжна болница.

Кметът Портних не скри подозренията си, че „милионерите-презастроители“ го атакуват остро именно заради спрените си мегапроекти, респ. – нарушени финансови интереси. Той предупреди, че те са обединени в мощен отбор, който атакува общинската власт.

Портних изрази надежда най-после да стартира по същество и делото за издадени разрешителни от отстранения главен архитект на Варна, с които е позволено поставянето на преместваеми обекти в местността „Салтанат“ от страна на собственика на „Хоризонт“ Благомир Коцев – също кандидат за кмет на Варна в момента /номиниран от ППДБ/.  „Досега това дело се отлага пет пъти с всякакви експертизи, с всякакви административни врътки. Надявам се това дело да бъде разгледано по същина“, припомни Портних и не скри надеждата си за приключването на делото, свързано със спирането на колите в Морската градина.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

НСИ: Общото външнотърговско салдо е отрицателно за първите 5 месеца на 2024 г.
Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, […]

 
Властта

Шанс за третия мандат има, но ми се струва, че е изключително малък. Много сложно ми се струва. Всичко е надолу. […]

 
Здраве и красота

У нас се пие. Толкова се пие, че ако човек не пие, го питат: “Болен ли си?”. И мъже, и жени […]

 
Жълто

26-годишната певица публикува в профила си в Instagram серия снимки от екскурзията си.

Вижда се, че чаровната звезда е била на почивка […]

 
 

към началото