твоята гледна точка
В. „24часа“: На кого точно с яхти и майбаси не се извини Денков за “терористи”? Иначе 12 са едрите, усвоили 0,5 млрд. лв. от субсидии (само цифри)
Автор Vnews, добавено на 19.09.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

“24 часа” също отвори системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА, където в топ 3 са Светлозар Дичевски с 269 млн. лв., Кирил Иванов със 78 млн. лв. и Красимир Милков с 46 млн. лв.

Кои са най-едрите български зърнопроизводители, получили дял от печалбите от 2,5 милиарда лева за 2022 година? Впечатляващата сума посочи финансовият министър Асен Василев.

И на кого точно от 12-те големи, усвоили 1/2 милиард лева субсидии за 15 години, не се извини Николай Денков заради употребеното от него определение “терористи”.

Преди дни и Бойко Борисов пресметна, че зърнопроизводителите са получили над 30 млрд. лева, откакто сме в Европейския съюз.

Когато си получил такива пари от ЕК, не може да говориш, че ще събориш държавата и ще фалираш. Тук е тяхната грешка, гневеше се лидерът на ГЕРБ.

Часове преди протеста на земеделския бизнес в неделя министър-председателят Николай Денков уточни, че не съжалява, че е употребил думата „терористи“ по адрес на тези, които получават лъвския пай от многомилиардните суми, дадени през годините.

С тези помощи от Европа и бюджета те си купиха яхти и скъпи коли, построиха си вили и голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. Призовавам хората от аграрния сектор в следващите дни да решат от коя от двете групи искат да участват, бе точният цитат на академик Денков.

Бившият премиер Бойко Борисов в неделя даде съвет на своя настоящ колега да седне на една маса с разгневените фермери, за да решат проблемите.

Медии и анализатори осветиха през последните дни част от фирмите и техните собственици. Анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пресметна, че около 2,9 млрд. селскостопански субсидии годишно се разпределят според изследване на БАН от 2016 г. насам. 75% отиват при стотина едри зърнопроизводители. Според Безлов сумите са нараснали, но съотношението остава същото.

В понеделник в сериозен анализ главният редактор на “Български фермер” Тихомир Тончев пресметна, че печалбата от 2,5 милиарда лева за 2022 г. на зърнопроизводителите, впечатлила финансовия министър, е коректно посочена. Но ако тя се раздели на 70 000 стопанства, които подават заявления за директни плащания на площ, излиза по 35 хиляди лева на година.

Въпросът е наистина кои са големите. Затова “24 часа” също отвори системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА. Според данните в нея над половин милиард лева са били преведени от държавата като компенсации, субсидии, пари от еврофондове, европроекти на 12 едри зърнопроизводители за 15 години. Това се е случило в периода от юни 2006 г. до юни 2022 г.

Дали и какво още е превеждано извън нея към агробизнеса, не могат да се открият данни.

Проверихме разплащанията в тази система по таблица, публикувана тези дни във фейсбук от анализатора Тихомир Безлов.

 

Според СЕБРА

шампион по

получени пари

от държавата

е Светлозар

Дичевски

– негови фирми са взели общо 269 307 852,27 лв. Ето и разбивката, тъй като този едър собственик работи през няколко свои компании:

ЕТ “Деси – Светла Симеонова” – 62 844 724,23 лв.

ЕТ “Агро – Светлозар Дичевски” – 82 150 900,09 лв.

“Сортови семена – Вардим” АД – 23 845 649,6 лв.

“Троя-авто” ЕООД – 51 533 748,81 лв.

“Ресен” ЕООД 48 932 829,54 лв.

Според други източници чрез 7 фирми Дичевски е получил над 330 млн. лв.

Според информация на “Капитал” през своите дружества Дичевски обработва над 1 млн. дка земеделска земя в почти всички райони от страната, а по-голямата част от тях ползва под аренда.

В списъка на СЕБРА

следва “Златия

Агро” ЕООД на

Кирил Иванов

с получени

78 637 078,03 лв.

Кои са другите големи зърнопроизводители в списъка с най-сериозен дял от субсидиите:

Красимир Милков с фирмата си “Краси” ЕООД – 46 006 160 лв.

Васил и Ангел Ангелови според таблицата на Безлов само за 2020 и 2021 г. са взели около 3,5 млн. лв. субсидии. Според СЕБРА през 2016 г. са получили 2 752 049,94 лв.

Тяхната директна фирма е “Про агро” ООД. В системата СЕБРА има обаче много фирми с Про-агро в наименованието си, които работят в един и същи район, но са с различни собственици. Общо са получили 6 458 422,93 лв.

И следват още сериозни играчи на агропазара:

„БГ Агро земеделска компания“ на Ненко и Даниел Ненкови – е получила 5 230 843,26 лв.

“Агро ММ” ООД на Васил и Георги Марин – 24 652 806,88 лв.

“Евроагроимпекс” ЕООД на Габриела Рашкова – 16 382 219,81 лв.

“Агро Бел 2001” на Павел Стоименов – 15 959 140,14 лв.

“Агрофактор” на Венцислав Ангелов – 26 959 908,3 лв.

“Агро КП” на Хаджийски и фамилия – 5 417 711,39 лв.

Светослав Илчовски е получил общо 12 млн. лв. чрез 2 фирми.

ЕТ „Светослав Илчовски“ – 350 440,5 лв. и “Алтимир – БС” ЕООД – 11 664 224,74 лв.

“Кристера агро” ЕООД на Емил Райков е получила 795 664,87 лв.

 

 

 

Списъкът на най-големи получатели на директни субсидии в България не се променя от години. В него има и редица свързани компании, водещи към едни и същи собственици – основно в зърнопроизводството. Ето как описва това “Капитал” през 2022 г.:

Топ групата от

20 дружества

на

зърнопроизводители

е взела за 2021 г.

над 60 млн. лв.,

а дружествата в топ 50 си поделят 100 млн. лв. – почти 8% от общата годишна сума за директно подпомагане (около 1.3 млрд. лв.), като всяка от тези фирми е получила над 1 млн. лв.

В същото време тези 50 компании са под 0.1% от всички субсидирани фермери (около 55 хил.), цитира данни “Капитал;.

Лидер в класацията в последните три години е зърнопроизводителят от Северозападна България “Златия агро”, еднолична собственост на Кирил Иванов – през 2021 г. той е получил рекордните 8.2 млн. лв.

Няма публична информация колко земи обработва неговата компания, но има сведения за над 100 хил. дка, основната част от тях под аренда и наем. Под контрола на Иванов е и един от големите дистрибутори на препарати за растителна защита – монтанската АСМ, пише още седмичникът.

Кумулативно обаче шампион за поредна година е групата “Октопод холдинг” на Светлозар Дичевски – собственик на пет компании (някои формално са собственост на съпругата му), класирани от 2-ро до 6-то място по размер на субсидиите.

Общо през 2021 г. дружествата ЕТ “Агро – Светлозар Дичевски”, “Сортови семена – Вардим”, ЕТ „Деси – Светла Симеонова”, “Ресен” и “Троя авто” са получили над 29 млн. лв.

При най-големите получатели има и други свързани фирми – например дружествата “Краси” и “Евроагроимпекс”, които се управляват от децата на най-големия търновски зърнопроизводител Младен Милков. Той имаше проблеми през 2010 г. заедно със служители на НАП в шумната акция “Недосегаемите” по подозрение в данъчни измами.

През 2021 г. двете дружества са усвоили общо почти 5.5 млн. лв. Фамилията има и мелница, както и други бизнеси – например строителство.

Традиционно в последните години в списъка има и две дружествата, съсобственост на “Рослин Кепитъл Партнърс” – “Агро Сантия” и “Агро Сантини”. Групата за дялови инвестиции е учредена през 2002 г. със собственици Иво Евгениев, Спас Шопов, Даниел Александров, Захари Бочев, Любомир Минчев и Борислав Пантев и инвестира в различни отрасли и сектори, вкл. производство, храни, хотелиерство, телекомуникации, ВЕИ и др.

В Топ 20 е и бургаската фирма “Про-Агро” на бившия общински съветник на Бургас Ангел Ангелов и сина му Васил Ангелов. Компанията обработва десетки хиляди декари земя край Сливен и Карнобат. Освен със зърнопроизводство, дружеството се занимава и с животновъдство.

“Агрофактор” е позиционирано в Бяла, Русе. Работи в индустрията за смесено отглеждане на маслодайни и зърнени култури. “Агро-Бел 2001” е земеделски производител с над 100 хил. декара земя в различни части на страната. Компанията е с дейност си в различни сфери – пшеница, царевица и слънчоглед, производство на фуражи, зеленчуци.

Две от компаниите в топ 20 пък са част от големи публични компании – “Кристера Агро” е дъщерна на “Агрия груп холдинг”, а “БГ Агро земеделска компания” е част от групата “БГ Агро”.

В клуба на

големите 20

в последните

години пробиват

и едри

животновъди, които притежават и собствена земя или са наели такава – за пасища или производство на фуражи.

Сред тях е поставената на 12-то място по размер на субсидиите компания “Елит 95” от пловдивското село Поповица. Тя е собственост на братята Никола и Янко Ангелови, които притежават най-голямата кравеферма в България с над 5 хил. животни. През 2021 г. дружеството е получило над 2.3 млн. лв. Друга компания на същите собственици – “Елит Милк”, пък е взела още 1.3 млн. лв. (тя попада в топ 50).

На 13-то място също с 2.3 млн. лв. субсидия е дружеството “Недко Недков – Овчарово”, което оперира в Добричко с голяма кравеферма и производство на млечни продукти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото