твоята гледна точка
40% от деменциите може да се избегнат с блокиране на 12 риска
Автор Vnews, добавено на 18.09.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Около 50 милиона души живеят с деменция и се очаква този брой да нарасне до 152 милиона до 2050 г. с висок дял на страните с ниски и средни доходи, където живеят около 2/3 от хората с деменция. Актуализиран доклад на мултидисциплинарна международна група от експерти по превенция, интервенция и грижи за хора с деменция разширява от 9 на 12 факторите, които през целия живот допринасят за развитие на заболяванията от тази група. Чрез анализ на тежестта на отделните неблагоприятни фактори е изчислено, че 40 на сто от случаите на деменция са предотвратими. Изводите на комисията са достъпни в авторитетното научно списание “Лансет”.

Деветте “стари” потенциално подлежащи на промяна рискови фактора за деменция са по-ниското образование, високото кръвно налягане, намаленият слух, пушенето, затлъстяването, депресията, липсата на физическа активност, диабетът и ограничените социални контакти.

Нови убедителни доказателства, натрупани след 2017 г., дават основание на комисията да добави към неблагоприятните влияния прекомерната консумация на алкохол, травмите на мозъка и замърсяването на въздуха.

Заедно 12-те подлежащи на промяна рискови фактора са в основата на почти половината случаи на деменция. Това дава невероятно големи възможности за превенция на опустошителното заболяване. Рисковете през младостта (за горен праг са приети 45 години) като по-ниско образование засягат когнитивния резерв; в средна (45–65 години) и по-късна възраст (над 65) рисковите фактори влияят върху изчерпването на резерва и задействането на невропатологични развития.

Никога, никога не е късно човек да се освободи от рисковите поведения и по този начин да свие вероятността да развие деменция. Но колкото по-рано се случи това, толкова по-ефективна ще е профилактиката. На първо място, експертите поставят образованието и здравната култура на децата и младите хора. Свеждането до минимум на нараняванията на главата и пиенето на алкохол биха могли потенциално да намалят деменцията в ранна и в по-късна възраст. Като застраховка срещу деменция е необходим контрол на горната стойност на артериалното налягане в средата на живота до 130 милиметра живачен стълб или по-ниско. Спирането на тютюнопушенето, дори в по-късна възраст, намалява вероятността за заболяването. Пасивното пушене (така нареченото пушене втора ръка) се счита за по-малко модифицируем по волята на човека рисков фактор за деменция. Едно проучване показва, че при жени на възраст 55–64 г. излагането на вторичен дим е свързано с по-силно влошаване на паметта и рискът нараства с продължителността на излагане. Много държави са ограничили излагането на дим, включително втора ръка, чрез забрани за пушене на закрито. България също е утвърдила такъв режим, но на много места законът се заобикаля.

Връзката на деменцията с прекомерното пиене на алкохол е особено ясна при деменции с ранно начало (възраст под 65 г.) Според мащабно проучване над 56% са били пристрастени към чашата. Друго, 23-годишно проследяване на повече от 9 хил. участници на възраст 35–55 г. в началото показва, че тези, които поемат над 21 алкохолни единици на седмица (1 алкохолна единица = 10 милилитра, или 8 грама чист алкохол), имат 17% по-голяма вероятност да страдат от деменция.

По-нови изследвания показват, че използването на слухови апарати намалява прекомерния риск от когнитивно увреждане в резултат на специфичната тотална изолацията от загуба на слуха.

Редовните упражнения в средната възраст и по-късно в живота също предпазват от деменция, вероятно чрез намаляване на затлъстяването, диабета и сърдечносъдовия риск.

С депресията нещата са по-сложни. Тя е риск за деменция и едновременно в по-напреднала възраст деменцията често става причини депресия.

Въпреки че промяната на поведението е трудна и някои асоциации може да не са чисто причинно-следствени, всички имаме огромен потенциал да намалим перспективата да изпаднем в когнитивна блокада, подчертават учените.

Без да могат да фиксират конкретни специфични дейности за профилактика, авторите на доклада препоръчват да поддържаме когнитивна, физическа и социална активност в средната и по-късната възраст.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото