твоята гледна точка
Рязък бум на фалшивите банкноти от 50 лева
Автор Vnews, добавено на 17.09.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Носим повече столевки в джоба

Намаляват банкнотите от 20 лв.

Рязко увеличение на фалшивите банкноти от 50 лв. отчитат от БНБ. През второто тримесечие на годината са хванати 1155 фалшиви банкноти от 50 лв., при само 200 броя през първото тримесечие, показват данни на Централната банка. Тук става въпрос за фалшиви банкноти, които са циркулирани в паричното обращение и са задържани.

Броят на хванатите фалшиви банкноти от 50 лв. е над 24 пъти по-голям отколкото заловените фалшификати през същото тримесечие на миналата година, когато те са били само 48 броя. Такова голямо количество заловени фалшиви петдесетолевки не е имало от първата половина на 2010 г. насам.

През последните над 10 години хванатите фалшиви банкноти от 50 лв. най-често са под 100 броя на тримесечие. Има няколко тримесечия със заловени между 100 и 260 фалшиви банкноти. А сега броят на фалшификатите рязко нараства.

Прави впечатление, че измамниците се насочват към банкнотите от 50 лв. При останалите банкноти хванатите фалшификати са много по-малко. За второто тримесечие броят им е: 5 банкноти от 5 лв., 17 банкноти от 10 лв., 67 банкноти от 20 лв. и 3 банкноти от 100 лв.

Банкнотите от 50 лв. бързо нарастват през последните години и вече са най-често използваните. Те имат сравнително голяма стойност, а същевременно хората не са така внимателни към тях, както към столевките. Затова фалшификаторите се насочват именно към петдесетолевките.

Към края на август общият брой на банкнотите в обращение е 583 млн., показват данните на БНБ. От тях най-голям дял от 41,8% имат банкнотите от 50 лв., които за година се увеличават с 6%. На второ място по брой са банкнотите от 100 лв. В рамките на година те нарастват най-много – с над 14 на сто и достигат 123 млн. броя. С нарастването на цените в портфейла си вече носим най-много банкноти от 50 лв. и 100 лв. Броят на банкнотите с по-малък номинал дори намалява. За година банкнотите от 20 лв. намаляват с над 18% и достигат 105 млн. броя.  Десетолевките намаляват с 8,7% до 81,3 млн. броя. Банкнотите от 5 лв. също намаляват до 31,4 млн. броя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото