твоята гледна точка
Фермери плашат с бунт
Автор Vnews, добавено на 14.09.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Подготвят всеобщ национален протест в защита на интересите си

Печалбата на производителите на зърно е 2,5 млрд. лв., каза Асен Василев

146 млрд. лв. са загубите от ДДС

Земеделските производители са готови да излязат на всеобщ национален протест в защита на българските храни – плодове, зеленчуци, мед, месо, мляко и зърно. Това стана ясно на пресконференция на Българска аграрна камара (БАК), на която участваха представители на повечето браншови организации в земеделието.

Евтиният внос от Украйна на земеделски продукти води до невъзможност българските производители да продадат продукцията си. Но евтиният внос не води до понижение на цените в магазините, обясниха фермерите. Те поискаха среща с премиера и министрите на финансите и на земеделието, на която да бъдат решени проблемите, удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна и въвеждане на забрана за внос на сухо мляко.

Решението на икономическата комисия към парламента да бъде махната забраната за внос от Украйна е шок за целия земеделски бранш, заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. До месец май, преди забраната за внос на слънчоглед от Украйна, цената на слънчогледа беше 640 лв. на тон. След влизане в сила на забраната цената нарасна на 760 лв. за тон, всеки месец производителите са продавали по 200 хил. тона слънчоглед, но това не доведе до поскъпване на олиото, а напротив – то поевтиня, каза Проданов.

Има 600 хил. тона слънчоглед от миналата година и 2 млн. тона от новата реколта. Това е достатъчно за капацитета на преработвателите, допълни той. Не искаме непазарни цени, а искаме да бъде изкупена нашата продукция, заяви Проданов. Но преработвателите на олио твърдят, че имат капацитет да преработват 3,5 млн. тона годишно и се нуждаят от внос от Украйна. Ако бъде позволен вносът на зърнени култури от Украйна, ще излезем на протест, заяви Илия Проданов. Останалите членове на БАК също са в стачна готовност.

Земеделският министър Кирил Вътев застана на страната на фермерите и каза, че никой не го е питал за внесения в парламента проект за решение за вноса от Украйна. Премиерът Николай Денков коментира, че отпадането на забраната за внос от Украйна ще осигури по-ниски цени на хранителните стоки и фуражите и повече постъпления в бюджета от внос.

“Забраната за внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от ЕК, е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. До края на годината се очаква, ако продължи тази забраната, щетите да са по около 40 млн. лв. на месец”, каза министърът на финансите Асен Василев. “С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от прихода и накара българския народа да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно, по-скъпо олио, по-скъпи фуражи и оттам по-скъпи цени на млечните и местните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2,5 млрд. лв.”, каза Василев. Приходите на зърнопроизводителите за 2021 г. са 8 млрд. а печалбата им е 1,86 млрд. лв. Приходите им за 2022 г. са 10 млрд., а печалбата е 2,5 млрд. лв., каза министърът.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото