твоята гледна точка
Д-р Маджаров: Пациентите да получават SMS за всяко отчетено за тях лечение
Автор Vnews, добавено на 05.09.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Aко се въведе известяване на пациента за извършени на негово име медицински дейности, ще се окаже, че хоспитализациите са по-малко от отчитаните сега.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред БТА. В подписания на 1 септември Национален рамков договор (НРД) 2023-2025 г. са заложени около два милиона хоспитализации, но целта ни, за която съм сигурен, че ще я постигнем, е броят им да падне под тези два милиона, допълни той.

С подписването на новия НРД всички медицински дейности в първичната извънболнична помощ и в специализираната извънболнична помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени, посочи още Маджаров. Лекарите ще получат средствата си през октомври. В болничната помощ няма да има промени на цените, тъй като миналата година цените на клиничните пътеки са повишавани два пъти – през пролетта и през есента, а освен това Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на болниците около 120 млн. лв. надлимитна дейност за последните девет месеца, което е изчерпало финансовия ресурс, обясни той. Държавата трябва да направи преоценка кои болници са стратегически и кои трябва да се подпомагат, каза още д-р Маджаров.

Намаляване на хоспитализациите

Въведе ли се електронното известяване на пациента – чрез получаване на съобщение, дори и на обикновен мобилен телефон, ще се установи, че хоспитализациите са по-малко отколкото сега се отчитат, каза д-р Маджаров. При подобно известяване пациентът ще разбира кое лечебно заведение каква медицинска дейност отчита като извършена на негово име. Потребността на населението в България е за не повече от 1,5 млн. хоспитализации на година. Електронното известяване ще ни даде възможност реално да видим колко хора са били приемани в болниците и тогава ще можем да говорим за драстично увеличаване на цените на клиничните пътеки за следващата година, посочи той. По думите му предстои това известяване скоро да стане възможно.

Извънболничната помощ в новия НРД

В НРД 2023 – 2025 г. има най-много новости за общопрактикуващите лекари – за начина на подписване на документите от пациентите, за работното време, за отчитането на профилактичните прегледи, каза още д-р Маджаров. Диспансерните прегледи ще бъдат извън регулация, което означава, че няма да има лимит при издаването на направления от личния лекар към специалист за диспансерно болен. Друга новост в договора е, че при първо открито нарушение в рамките на съответната година, то ще бъде методично отразявано и няма да има кумулативна санкция (това важи за всички в извънболничната помощ, в болничната помощ и за медико-диагностичните дейности). В настоящия НРД няма промяна на размера на санкциите. Предвидено е още, че личният мобилен телефонен номер на лекаря няма да стои на видно място, допълни д-р Маджаров и уточни, че на видно място ще трябва да бъде посочен служебният телефонен номер на лекарската практика.

Личните лекари не са на денонощно разположение, припомни д-р Маджаров. Те имат възможност да подписват договори с медицински центрове, оказващи неотложна помощ, но тъй като досега бяха публично известните телефонните им номера, пациентите търсеха личните си лекари денонощно. Сега вероятно някои колеги ще продължат да вдигат телефоните си по всяко време, но други ще предпочетат да процедират по друг начин, допълни той.

За втора година увеличението на средствата за първична и специализирана извънболнична помощ, както и за медико-диагностични дейности, е драстично. Осигурени са около 87 млн. лв. за първична и малко по-малко за специализирана извънболнична помощ. Преди година имаше подобно увеличение, което означава, че за година и половина в първичната извънболнична помощ има допълнителни около 170 млн. лв, а в специализираната – около 160 млн. лв. Това ни даде възможност да постигнем цена на първичния преглед в специализираната извънболнична помощ да се заплаща на лекарите в размер на 40 лв., докато при миналогодишния анекс, подписан през пролетта, беше 24.50 лв.

Лекарите, работещи в извънболничната помощ, ще получат средствата си към края на октомври, увери д-р Маджаров. За личните лекари се запазва същото ниво на заплащането по капитация, каза още той. За работещите в специализираната извънболнична помощ сме си поставили за цел в бюджета за следващата година да достигнем цена от 50 лв. за преглед, което е съвсем нормална цена, каза още д-р Маджаров.

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес отново ще бъде слънчево и горещо. Следобед над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър […]

 

Непосилна жега ни чака днес. Живакът буквално чупи термометрите.

Оранжев код е обявен за опасни горещини от Националния институт по метеорология и […]

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС. С него той поиска 6 оставки. […]

 
 

към началото