твоята гледна точка
Семейният живот води до по-малка смъртност сред мъжете
Автор Vnews, добавено на 23.08.2023 година, в категории: Вести, Любопитно, Коментари (0)

Изследване показва, че семейният живот може да бъде от полза, особено за женените мъже, тъй като се забелязва намаляване на смъртността при тях. Оказва се, че при семейните риска от преждевременна смърт е с 15% по-нисък от необвързаните. Проучването е дело на екип учени от Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайван. То е публикувано в JAMA Network Open.

За целта на проучването са анализирани данните на повече от 600 000 източноазиатци. Тяхната средна възраст е била 54 години. Над 86% от тях са били женени, а останалите  не са или са били овдовели или разведени. Периодът на анализ обхваща 15 години.

Резултатите показват, че в сравнение с женените, при необвързаните се наблюдава по-висока смъртност. Причините са различни, като се посочва 12% по-висок риск от мозъчно-съдов инцидент, 20% по-висок риск от сърдечна недостатъчност, 19% повишен риск от смърт от злополуки и наранявания. Отчетени са и други причини със сходни проценти, като 17% по-висок риск от заболявания, свързани с кръвоносната система, с 6% по-голяма вероятност от рак и с 14% по-висок риск от смърт от заболявания, свързани с дихателната система.

Изследователите отбелязват, че дори да имат сериозни заболявания, когато са женени, хората са склонни да живеят по-дълго. Особено това е валидно за мъжете на възраст до 65 години.

Предполага се, че причината за тази неочаквана полза от брака се крие във подкрепата от другия член на семейството. Взаимно е насърчението да се търси при необходимост медицинска помощ или да се приемат предписаните лекарства навреме. Освен това обикновено при семейните хора доходите са по-високи и е по-вероятно да водят здравословен начин на живот.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Любопитно
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото