твоята гледна точка
Асен Василев: Забрана на половината инхаус договори
Автор Vnews, добавено на 10.06.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Записват в закона текст, който отразявал по-точно евродиректива

С промяна в Закона за обществените поръчки се предлага забрана на около половината от казусите, които позволяват сключване на т.нар. инхаус договори. Това личи от проект, който финансовият министър Асен Василев пусна в петък следобед за обществено обсъждане.

За случаите, в които държавно ведомство възлага директно на свързано предприятие дейности, за които по принцип е необходимо да обяви обществена поръчка,

досега законодателството се мотивираше с европейска директива. Според Василев обаче тя е била тълкувана твърде разширително

и това е позволявало досега на здравната каса и на пътната агенция да заобикалят закона.

В случая със здравната каса става дума за текстове от 2020 г., които позволяват тя да договаря директно отстъпки за лекарства и за медицинска апаратура и помощни средства. Василев предлага те да се премахнат.

Текстовете за пътната агенция са още от 2018 г. и позволиха сключването на много инхаус договори за доизграждане на магистрала “Хемус”, по които бяха платени авансово към 1,9 млрд. лв. По същество това бяха договори, които АПИ възложи на държавната “Автомагистрали” ЕАД, а тя от своя страна ги превъзложи директно на строителни фирми.

Друг текст, който Василев предлага да се коригира, позволяваше досега законът да се заобикаля на основание на това, че най-малко 80% от оборота на свързаното предприятие е от “идентични или сходни” услуги, които то е предоставяло последните 3 години на възложителя. Василев премахва израза “идентични или сходни”, и излиза, че на свързаното предприятие трябва да се пресмята целият оборот.

Така се премахва още една възможност за инхаус възлагания.

Има още един куп промени, които ограничават възможностите за директни възлагания, а глобите за нарушения на закона се удвояват.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото