твоята гледна точка
Процесите в човешкия мозък обсъдиха водещи учени от 12 държави край Варна
Автор Vnews, добавено на 08.06.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Видео от събитието: https://www.youtube.com/watch?v=ukrmLVuNN1Q

 

Водещи изследователи и учени от 12 страни, включително Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Великобритания, Гърция и България, Япония и САЩ, в областта на клетъчната биология, епигенетиката, генетиката, невробиологията, невропатологията и биоинформатиката обсъдиха теми, свързани с развитието на мозъка от ембрионален етап до възрастен индивид, процесите на стареене на мозъка и регенериране на клетките, възстановяване на човешкия мозък след увреди като инсулт, и др. Значимият научен форум „Неврогенеза на Черно море“/“Black Sea Neurogenesis“, който се състоя в периода 1 – 3 юни 2023 в КК „Албена“, бе организиран за поредна година от Медицински университет – Варна с подкрепата на Национална Програма „Европейски научни мрежи“ на Министерството на Образованието и Науката, и проект TRANSTEM на Европейската комисия.

„Форумът е уникален, защото бяха преплетени 2 основни концепции – за механизмите на развитие на мозъка преди раждането и за пластичността на мозъка при възрастни след увреда. Всички подобни форумипо, които се организират сред световните научни области, акцентират само на една от двете концепции. Важно е учените, които работят в тези области, да обменят директно опит и мнения в един общ форум. Така се раждат нови идеи поради факта, че тези механизми и в двата случая имат повторяемост в своите молекулни връзки и в това, как рабтят различните сигнални пътища.“ Това обясни проф. д-р Антон Тончев, директор на Научноизследователския институт в МУ-Варна и научен организатор на форума.

В рамките на богатата научна програма, която бе разпределена в две основни секции: неврогенеза по време на развитието и неврогенеза при възрастни, учените се фокусираха върху търсене на решения за лечения при исхемичен инсулт, мозъчни тумори, дегенеративни заболявания чрез разкриване на новости за процесите на неврогенеза. Неврогенезата е процес на образуване на неврони от стволови клетки, който започва през ембрионалното развитие и води до образуването на около 70 милиарна нервни клетки. В отделни мозъчни региони, неврогенезата продължава през целия живот на човека. Учените са заинтересовани от молекулярните механизми на това образуване, за да разберат как могат да окажат влияние върху процеса, с цел нови терапии.

Специалистите се обединиха около идеята, че трябва да се намерят алтернативни стратегии за възстановяване на мозъка и спонтанно възвръщане на функциите му след исхемичен инсулт, освен познатата в момента рехабилитация. Това може да стане чрез подкрепа на кортекса с нови клетки, които да бъдат инкорпорирани в увредената мрежа, за да я укрепят. За тези клетки се използват репрограмирани кожни или фибробластни клетки. Учените разкриха, че са способни да създадат млади неврони, които се трансплантират в мозъка, за да се свържат в мрежа. Чрез модерните методи на изследване има начини да се докаже какви молекули експресират тези клетки и те да бъдат трасирани в самия мозък.

Медицински университет – Варна е водещият научно-изследователски център в страната в областта на неврогенезата, и провеждането на конференцията за пореден път е доказателство за интереса на водещи европейски лаборатория за сътрудничество в тази област на науката, която вълнува учените от цял свят и е във фокуса на огромен брой научни експерименти, бидейки от ключово значение за основни процеси в човешкия мозък като памет, учене, стрес, възстановяване след увреда и еволюцията като цяло.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото