твоята гледна точка
Върховният административен съд отмени мораториума върху изграждане на ветропаркове в община Ветрино
Автор Vnews, добавено на 08.06.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Върховният административен съд обяви като незаконен разпореденият от Общинския съвет във Ветрино мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове. Той бе наложен с решение, взето на извънредно заседание на Общинския съвет на община Ветрино на 8 юли 2022 г., проведено по настояване на кмета Димитър Димитров и подписка на граждани. Основният мотив, с които и този съдебен състав потвърждава предишно решение Административен съд – Варна, постановено въз основа на жалба на инвеститора „Добротич уинд“, е, че Общинският съвет на Ветрино няма правомощия и компетентност да разпореди подобна забрана. Магистратите обявяват, че забраната е в противоречие на държавната политика за насърчаване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници, уредена със специалния Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Освен че влиза в конфликт с държавната политика, решението на ветренските общински съветници противоречи на ред други законови и нормативни разпоредби – Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, Закона за устройство на територията /ЗУТ/, Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници, включително и разпоредби на самия местен законодателен орган – приетите дългосрочна и краткосрочна програма на ОбС – Ветрино.

Решение № 5856 на ВАС е от 5 юни и не подлежи на обжалване.

С него съдиите препотвърждават решението на колегите си от варненския административен съд от 21 ноември 2022 г. за отмяна на наложената от ОбС – Ветрино забрана. Съдебният състав е приел: Решението, с което е въведена забраната за поставяне на вятърни генератори на територията на община Ветрино, е админстративен акт, постановен от орган на местното самоуправление /ОбС/, който няма правомощия да приема подобни актове по силата на ЗМСМА. Административният съд не отхвърля правото на гражданска инициатива, нито процедурата, по която то е разгледано и , което не противоречи на закона. За взетото решение за налагане на пълна забрана за поставянето на ветрогенератори Общинският съвет на Ветрино не притежава нито компетентност, нито правомощия. Съдът напомня, че това е държавната политика, която се определя от Министерски съвет. В нейно изпълнение е вменено задължение на местната власт не да приема решения в пълно противоречие на ЗЕВИ и приетата от ОбС дългосрочна и краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници, а точно обратно – да насърчава инвестициите във възобновяеми източници. Поради липса на компетентност съдът отхвърля и представените от ОбС-Ветрино доводи за негативни последици от върху околната среда, които в бъдеще могат да й нанесат ветрогенераторите.

На базата на всички мотиви ВАС решава и оставя в сила решение № 1515 от 21.11.2022 г. по административно дело № 1712/2022 г. по описа на Административен съд – Варна, с което решението на Общинския съвет – Ветрино е обявено за незаконосъобразно. Общински съвет – Ветрино ще трябва да плати и адвокатски разноски на обща стойност 2300 лева.

Забраната за ветропаркове ОбС и администрацията бе наложена през юли миналата година. От тогава напрежението периодично градира. Открит опонент на ветропарковете е собственикът на  Исторически парк в с. Неофит Рилски, който противопоставя зелените проекти на туристическия бизнес в община Ветрино. Как ще реагира местната управа на Ветрино на съдебното решение предстои да стане ясно.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото