твоята гледна точка
Съдружниците по (не)воля: кой печели/губи – президентът или държавата?
Автор Vnews, добавено на 08.06.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Новото редовно правителство на премиера Николай Денков се закле в парламента на 6 юни, но мнозинството зад него, съставено от ГЕРБ-СДС и ППIДБ, предизвиква много и противоречиви коментари – от упреците, че става дума за сделка и скрити интереси до емоционалните реакции, че по този начин са излъгани избирателите и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ.

Попитахме социолози и политолози:

1. Печели ли държавата от съдружието по (не)воля ГЕРБ-ПП-ДБ?

2. Губи ли президентът Радев от това съдружие?

Ето отговорите:

Кънчо Стойчев, социолог: Радев печели, при това двойно

Социологът Кънчо Стойчев

1. Това е правителство на оцеляване на две враждуващи коалиции.

Те твърдят, че е компромис. Не е. Компромис е, когато, да речем, едните се борят за нещо, което е пет, а другите – за нещо, което е три, и ако се договорят, да речем, за 3,5, то това е компромис.

А в случая става дума за скрити ключови интереси, които се обменят. Тоест – за сделка.

2. Президентът само печели, при това – двойно.

Първо: най-сетне се отърва от изпълнителната власт, която му се стовари на главата по линия на конституционното му задължение, и то, както е в стария виц за ножа – няколко пъти.

Второ: той остава единственият автентичен изразител на непартизираното мнозинство в България, което тепърва ще заиграе решаващата роля.

Евелина Славкова, социолог: Нямат си доверие, но така и ще се контролират

 

 

1. Какво печели държавата от такава коалиция по неволя, това тепърва ще наблюдаваме и оценяваме по-детайлно. Със сигурност можем да подчертаем факта, че държавата има нужда от редовен кабинет. Не мисля, че някой споделя различно от това мнение. От друга страна, поради високата политическа цена, която всяка една от партиите ще плати, влизайки в този брак, можем да очакваме и по-бързи действия и решения по наболелите пред държавата проблеми. Това ще бъде и най-силният им аргумент на въпроса: “Вие защо се събрахте?”.

От друга страна, виждам като положителен елемент в тази конфигурация изразеното многократно недоверие между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това недоверие, надявам се, да е белег на контрол, които коалиционните партньори ще упражняват помежду си.

Може би изглежда неестествена тази коалиция след всички казани думи, но в крайна сметка е една от много малкото възможности, които имаше на масата. На евентуални предсрочни избори ситуацията като разпределение нямаше да бъде безкрайно различна и тези две коалиции отново трябваше да седнат на масата и да говорят помежду си.

2. Мисля, че сме позабравили образа на Румен Радев и се изненадваме от реториката, която чуваме от негова страна в последните дни. Можем да изброим много ситуации, в които е бил доста остър. Нека си припомним първия му мандат, когато много често той беше по-ярка опозиция на ГЕРБ, отколкото БСП. Това е ясно политическо позициониране. Първо, вече няма да носи отговорност чрез служебния кабинет, който няма как да не му тежи, и второ, с това поведение и посланията си може да събере подкрепа от симпатизанти, разочаровани от тази коалиция.

Слави Василев, анализатор: Държавата пак е превзета, авторитетът му ще расте

 

 

1. Конструкцията на кабинета “Денков – Габриел” е любов по сметка. В сметката ГЕРБ да успее да съхрани имунитета на Бойко Борисов достатъчно дълго, докато не направят някаква съдебна реформа, която не е известна на обществото.

Доколкото разбирам, реформите, които възнамеряват да направят в съдебната система, не са само свързани със Закона за съдебната власт. Говори се за конституционни промени. Това означава, че държавата е превзета от същите мутри, срещу които една част от обществото заедно с президента Радев се надигна и се опита да изгони от властта. С тази разлика, че вече мутрите имат нови съюзници в лицето на младите и свестните, завършили Харвард, господа от “Продължаваме промяната”.

2. Президентът не губи нищо. Той е в състояние само да спечели, тъй като контрапунктът на мафията се връща там, където принадлежи, а именно държавният глава. ПП бяха иззели временно тази функция, докато не си показаха истинското лице. Оттук нататък процесите предвещават съхраняване и повишаване на авторитета на Румен Радев пред онази част от обществото, която смята, че Борисов е корумпиран политик.

Геновева Петрова, социолог: Той върви към поддържаща роля

 

 

1. Постигнатото съгласие за правителство разкрива съвсем малка част от пренареждането на пластовете на влияние в страната, в което освен ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ активно участие вземат фактори като прокуратурата, президента, а вероятно и олигархично-икономически кръгове и интереси.

До момента има една относително ясна и една по-скоро потенциална полза за държавата. Относително ясната е, че процесът мобилизира усилия за отстояване на евро-атлантическата принадлежност на страната. Другата е, че се отваря, макар и крехка, възможност за разчупване на дългогодишни порочни зависимости между политически и бизнес интереси.

Рискът пластовете да се наместят отново, преди тази възможност да бъде оползотворена, обаче, продължава да е изключително висок.

От действията на редовното правителство и особено на парламента през следващите месеци зависи дали ще бъде неутрализиран.

2. Бидейки през последните повече от две години активен участник в процеса на пренареждане на пластовете, президентът губи основния си актив – позицията на единствен властови център в страната, благодарение на която бе незаобиколим фактор в преразпределянето на ресурси от всякакъв характер. Вероятно именно перспективата за връщане към поддържаща роля генерира тази яростна съпротива у него (и особено у заложилите на него интереси) срещу кабинета “Денков – Габриел”./24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото