твоята гледна точка
Инфлацията пада, цените – не
Автор Vnews, добавено на 06.06.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

  • Започна процес по дезинфлация. Ако не се случи пак някой шок, това ще продължи около 2 години
  • Олиото сега е по-евтино, отколкото преди година, но сравнено с безбожните цени от 7-8 лв.

Слънчогледовото олио в България се оказа единственият хранителен продукт в Европа, чиято цена в момента е по-ниска, отколкото преди една година. Това съобщи Евростат преди седмица, публикувайки пълен преглед на движението на цените на основни хранителни продукти от над десетилетие, като някои данни са дори от 2005 г. насам.

Единствено в България от целия Европейски съюз цената му

отбелязва спад – тя е с 1% по-ниска на годишна база, докато в останалите страни членки все още се покачва.

Но радостта е доста преждевременна – олиото е по-евтино само ако го сравним с май миналата година, когато пазарът полудя и бутилката се продаваше по 7 и дори по 8 лева. Напоследък може да се намери и по 3,50 и дори 3 лева за литър.

Всъщност ако се разгледат графиките за годишното поскъпване на олиото, а и на храните изобщо и се сравни средното за ЕС нарастване с българското, картинката е по-скоро тъжна.

Когато цените тръгнат нагоре, те сякаш се качват със скоростен асансьор, а у нас – дори с ракета.

Сега е започнал обратният процес – инфлацията намалява, но не и самите цени с някои изключения. Икономистите наричат това “дезинфлация”, а когато самите цени тръгнат надолу, ще имаме “дефлация”.

Само че процесът е много бавен и бумът затихва толкова постепенно, че сякаш по обратния път се ползва стълбището или някакъв бавен ескалатор.

Всички прогнози за нивата на инфлацията сочат, че индексите ще стигнат до нормалните си размери от 2-3-4 процента годишно най-рано в края на 2025 г. И то ако няма други външни шокове, каквито бяха пандемията и войната в Украйна. И не се случи нещо с горивата.

Най-скоро поевтиняване може да видим при зеленчуците. От средата на май нататък ще има постепенно успокояване на цените на домати, краставици, зелени салати и други зеленчуци, като след месец-два може да видим цени като през миналото лято, но не и по-ниски, каза за “24 часа” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него световните пазари на основните хранителни суровини в момента са спокойни, дори някак смачкани. Няма голямо търсене, има сравнително големи запаси, а и реколтата почти никъде в северното полукълбо не изглежда да е заплашена от нещо и ще е добра.

Други хранителни продукти като хляба например, месото и месните продукти и млечните обаче

много трудно ще се върнат на предишните си равнища

От една страна, години наред цените у нас бяха с около 30% по-ниски от средните за ЕС, а няма как да сме част от европейския пазар и да ги поддържаме вечно толкова ниски. От друга страна, пекарите, млекопреработвателите и производителите на месни продукти се принудиха да увеличат неимоверно много заплатите, за да задържат малкото си специалисти, каза Иванов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото