твоята гледна точка
И строителният надзор влезе в спора за бараките в „Златни пясъци“
Автор Vnews, добавено на 30.05.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Община Варна трябва да издаде разрешения за поставяне на преместваеми търговски обекти на територията на курорта „Златни пясъци“, а Регионалната дирекция „Национален строителен контрол“ (РДНСК – Варна) няма основания да предприеме действия по премахването на онези от тях, които вече съществуват, макар и с неподновени към момента разрешителни. Това се казва в писмо, изпратено от дирекцията до кмета на Варна Иван Портних, с което „Дневник“ разполага. „В противен случай, би се стигнало до неизпълнение на влезли в сила решения на съда, за което виновните длъжностни лица носят административнонаказателна отговорност, съгласно разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс“, пише още в писмото.

То е изпратено в отговор на предходно писмо на Портних, с което той е поискал от РДНСК – Варна „да извърши проверка и да предприеме действия по компетентност за премахване на незаконни бараки на територията на курортен комплекс „Златни пясъци“, във връзка с разпоредбите на Закона за устройство на черноморското и Закона за устройство на територията“.

В писмото се казва също че

по разпореждане на отдел „Надзор на законност“ във Върховната административна прокуратура

е била възложена проверка, която е трябвало да установи наличието на преместваеми обекти в курорта „Златни пясъци“, поставени в нарушение на закона и подлежащи на премахване.

В изпълнение на това разпореждане на прокуратурата още през периода март – септември 2021 г. служители на РДНСК – Варна са извършили над 300 проверки на преместваеми обекти в курорта. Към момента всички заповеди, с които в резултат на проверката е било разпоредено премахване на незаконосъобразно поставени преместваеми обекти са изпълнени доброволно от собствениците им, пише още в писмото.

За 17 от проверените обекти е било констатирано, че представляват строежи, а не преместваеми обекти. По тази причина РДНСК – Варна е изпратила данните за тези строежи

до кмета на община Варна с указания за предприемане на действия по компетентност

„Тъй като до момента в РДНСК – Варна не са постъпили данни за предприети действия, на 11 май т.г. до Портних е било изпратено второ писмо, със същите указания. До момента обаче то също е оставено без последствия.

Писмото на РДНСК – Варна до варненския кмет Иван Портних съдържа и друга любопитна информация. Според нея още на 19 август 2021 г. в дирекцията е било изпратено писмо от компанията „Златни пясъци“ АД, според което година по-рано от дружеството са подадени заявления до Община Варна с искане за издаване на разрешения за поставяне на преместваемите търговски обекти. Тъй като отговор и реакция от страна на администрацията на Портних не са последвали, същото писмо е изпратено и на 4 юни 2021 г.

„Въпреки, че са налице одобрени схеми от министъра на туризма – компетентния орган по Закона за устройство на черноморското крайбрежие с писмо на зам.-кмета на Община Варна от 24 юни 2021 г. е отговорено, че заявената административна услуга за издаване на разрешение за поставяне не може да бъде извършена, тъй като схемите не са одобрени от главния архитект на общината“, припомнят в писмото си от РДНСК – Варна.

В него обаче е подчертано, че поставеното условие за одобряване на схемите от главния архитект на общината е

в противоречие с разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

тъй като схемите вече са били одобрени от компетентния орган по закон. „Съгласно разпоредбата на този закон, поставянето на преместваеми обекти върху морските плажове и на територията на националните курорти, определени с решение на Министерски съвет за селищни образувания с национално значение, се разрешава от главния архитект на общината, въз основа на схема одобрена от министъра на туризма“, припомнят още от РДНСК – Варна. (…) Видно от мотивите на съдебните инстанции, за главния архитект не съществува възможност да откаже издаването на разрешения за поставяне, съгласно внесените схеми за разполагане на преместваеми обекти, одобрени от Министъра на туризма, независимо от годината на одобряване, като в този смисъл липсва законово основание да се смята, че вече одобрената схема е изгубила своята актуалност и законосъобразност“.

През март миналата година три туристически дружества – „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“, отново подават две искания до главния архитект на Варна Виктор Бузев (в момента временно отстранен от длъжност) за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. Към исканията са приложени и съответните схеми, одобрени от държавата чрез министъра на туризма. И по двете искания обаче

община Варна постановява отказ

Следват жалби пред Варненския административен съд. С две съдебни решения – от 27 юли и 1 август 2022 г., тези откази са отменени. През март тази година решенията са потвърдени и от последната инстанция – Върховния административен съд. След това отказите са върнати на община Варна с указание за произнасяне по издаване на поисканите разрешения в съответствие с разпоредбите на законите за устройство на територията и за черноморското крайбрежие.

Три търговски дружества са подали сигнал до прокуратурата срещу варненския кмет Иван Портних

Независимо от това съдебните решения не са изпълнени и досега от варненския кмет Иван Портних. А опитът на главния архитект на града Виктор Бузев да изпълни решенията на съда беше сред основните мотиви, с които на 21 април т.г. Портних поиска оставката, а след това започна процедура по дисциплинарното уволнение на дългогодишния си съмишленик Бузев./ДневникСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес над източната половина от страната ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, временно силен […]

 

България ще впише 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания […]

 

Днес над западната половина на страната, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще е по-нестабилна. Над Западна България ще се […]

 
 

към началото