твоята гледна точка
На 24 май догодина празникът в Аксаково ще е пред паметник на Св.св Кирил и Методий
Автор Vnews, добавено на 24.05.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Първият и единствен паметник на светите братя във Варненска област ще бъде изграден в Аксаково. 90 процента от аксаковци са подкрепили идеята при обществено допитване. Предстои дълга процедура по изграждането на монумента по всички законови правила, но от следващата градина той би трябвало да краси центъра на Аксаково. 

Във Варна също беше разисквана подобна идея, но за съжаление до нейната реализация не се стигна и морската столица продължава да не разполага с монумент на създателите на българската азбука.

Паметникът в Аксаково ще бъде разположен между сградата на Общината и пред читалище “Просвета”. “Смятаме, че това е най-подходящото място за този паметник”, посочи пред Радио Варна Руска Илиева – заместник кмет на Община Аксаково.

Фигурите на Светите братя Кирил и Методий ще бъдат в цял ръст. Проектът е на Николай Нинов.

Следва дълга процедура, за да бъде изграден монументът по всички законови правила. Тя включва изработка на проект, възложен от Община Аксаково за инсталация на паметник и гипсов макет на две фигури. След решение на Общинския съвет на 27 април са подготвени необходимите документи, които са изпратени до Министерството на културата. Те ще бъдат разгледани от специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства.

“Очакваме след одобрение и съгласуване на този проект оттам насетне, по Закона за обществените поръчки, да възложим самата изработка. Силно се надявам до следващия 24 май паметникът да бъде готов”, допълни Илиева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото