твоята гледна точка
Читател: Община Ветрино е феномен – с награда за туризъм без нито един регистриран туристически обект или атракцион!
Автор Vnews, добавено на 23.05.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Как една селска община взе приз за туризъм без да има нито един регистриран туристически обект и с приход от туристическа дейност 756 лева за година? Този въпрос задава читател, изпратил до СайтЪТ коментар, който медията ни публикува без редакторска намеса.

/На снимката: Заместник-председателят на Комисията по туризъм към 48-то Народно събрание Небие Кабак връчва статуетката за Туристическа община 2022 на кмета на община Ветрино Димитър Димитров.  Близо 12 300 са гласовете за категорията, в която участваха общо 12 общини. Втора и трета по вот са общините Ловеч и Трявна/.

“Варненската община Ветрино е на път да получи признание за истински феномен – хем има награда от президента Радев за туристическа община номер 1 през 2022 г, хем дори кметът Димитър Димитров вече не е в състояние да отрече факта, че докато Ивелин Михайлов /собственик на наградения Исторически парк/ се снима с президента като туристически предприемач номер 1, приходи от туризъм в бюджета на практика липсват.

По-точно има ги, но са по-малко от два лева на ден – за цялата 2022 г /в която след онлайн гласуване Ветрино получи признание на туристическа община лично от Румен Радев/ постъпленията от туристическа такса в бюджета на общината се оказаха цифром и словом 756 лв. За капак в средносрочните прогнози за развитието на общината през 2025 г дори е предвидено приходите от туризъм в общинската хазна да са НУЛА лева.

Някой дължи обяснения за този парадокс. Защото наесен пак ще има избори, и кметът пак ще иска да го подкрепим и заедно с партията си ГЕРБ пак ще обещава прекрасни неща и едно от тях сигурно ще е да повярваме, че във Ветрино ще се развива туризъм и ние ще печелим от него”, пише в писмо до редакцията, подписано от местен жител.

Към писмото си той прилага видеозаписи от последната сесия на общинския съвет във Ветрино. Записите са документирали питане на общинския съветник Милен Георгиев.

Той е отправил официално питане до кмета колко обекта по Закона за туризма са регистрирани в община Ветрино. Отговора, който получва, е НУЛА.

“Ако това е истина, означава, че дори награденият от президента Исторически парк също не е туристически обект. Или поне не е регистриран като такъв. Или не е регистриран във Ветрино. Какво е тогава финансирания от стотици акционери Исторически парк? Никой не казва. Нищо, че собственикът се хвали, че ценители на историческия туризъм плащали солидни суми за къща.

Някой сякаш лъже. Но кой? Кметът трябва да каже туристическа община ли е Ветрино, тепърва ли ще става такава или етикетът просто е важен за нечии бизнес планове и интереси. Защото, ако една община може да е туристическа без нито един регистриран туристически обект, значи тя или е феномен, или някой върти туризъм в отклонения от закона. Ако обаче последното е вярно, то идва въпросът защо тогава няма нито един глобен, че развива туризъм, без да е регистрирал обекта си по Закона за туризма. Къде отиват приходите и данъците върху тях?

Защото явно не влизат в общината, на чиято територия се намира.

Въпросите са много и до един логични. И заслужават отговори. Защото са абсолютно принципни.

Не е идеята да има сензация, а логични и честни отговори”, допълва в писмото си местен жител.

По този повод СайтЪТ се свърза с общинският съветник Милен Георгиев, отправил запитването. Той потвърди за медията ни информацията и посочи, че по негово проучване в Община Ветрино има регистрирана една къща за гости и тя е в с. Невша.

“Има и други обекти, които се отдават под наем, но вероятно приходите отиват директно в НАП. Големият атракцион – Исторически парк, съществува в търговският регистър, но не и като такъв към Община Ветрино, където да идват приходите от туристически такси и подпомагат бюджета на общината. Не съм доволен от отговора на моя въпрос, зададен по време на сесията. Служител от администрацията ми обясни, че няма законови механизми да задължим собствениците на атракциони и туристически обекти да се регистрират в общината, а би следвало да са към Община Ветрино. От доста време настоявам да бъде сформирана дирекция или отдел, който да поеме туризма като административна дейност, защото ме интересува влизат ли и какви доходи в местната хазна от туристическа дейност”, коментира Милен Георгиев./TheSite24.netСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде без валежи. В североизточната половина от страната ще духа слаб […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 

Предиобед днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Североизточна България, където на отделни […]

 
 

към началото