твоята гледна точка
Прокуратурата проверява сигнали на граждани срещу Бойко Борисов и Мария Габриел
Автор Vnews, добавено на 22.05.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Прокуратурата съобщи, че разследва сигнали на граждани срещу Бойко Борисов, Мария Габриел, двама от прокурорите, които поискаха  оставката на Иван Гешев. Ето какво написаха на сайта на прокуроатурата:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

– два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К. (Явно става въпрос за Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които подписаха искането за освобождаването на Гешев. И двамата са от Бургаската прокуратура.)

– сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. (Мария Габриел – срещу нея бе подаден сигнал от социалисти от сдружението „Дискусионен клуб за социална местна политика“)

– сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“). (Вероятно става въпрос за твърдението на Бойко Рашков, че чували с пари от магистрала „Хемус“ са били откраднати, а според Осман Октай, са изнасяни от страната чрез авиоотряда – той твърди това в интервю за близкия до Цветан Василев сайт Фрогнюз през 2021 г.. Кой е подал сигнал за това през изминалата седмица не е ясно – б.а.)

– сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. – председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица. (Б.Б. явно е Бойко Борисов, срещу когото „Боец“ има подадени няколко сигнала, включително и за „Барселонагейт“. Миналата седмица  той подаде нов сигнал срещу Борисов. Лидерът на движението Георги Георгиев заяви пред журналисти, че сигналът срещу Борисов съдържа свидетелски показания, собственоръчно подписани на всяка страница, от бизнесмен, който свидетелства за това, че лично е предал подкуп на Бойко Борисов, в тоалетна, за да му бъде възстановен ДДС в размер на милиони, като ДДС-то, самият той признавал било законно възбранено заради фалшиви фактури. М.Н. вероятно е Мирослав Найденов, който е подозиран, че е записал разговора в Банкя между Бойко Борисов и Николай Кокинов, станал известен като „Ти си го избра“ – има се предвид изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор – б.а.)

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства, съобщават от прокуратурата.

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура (https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/64651-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-vav-vrazka-sas-signala-ot-borisl), че по сигнал от Борислав Боби Сарафов – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура (https://prb.bg/bg/news/64577-pressaobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura) осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд (https://www.constcourt.bg/bg/act-6836), с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото