твоята гледна точка
От понеделник: Държавата спира пенсии и социални плащания
Автор Vnews, добавено на 22.05.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

„Ако няма приет бюджет и не се приеме закон за удължаване на предишния до 10 юни, от понеделник държавата няма да може да разплаща нищо – заплати, социални плащания. Ако няма бюджет, може да се харчи само това, което е на плюс. В България бюджетът е на дефицит. В момента, в който действието му спре, ще можем да разполагаме с плюса. Ако сме на минус, юни няма да има заплати за държавната администрация, а пенсии няма да има от юли“.

Това коментира пред Мария Цънцарова в предаването „Защо, господин министър“ министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него ще бъде трудно до 10 юни да бъде приет нов бюджет.

„Надявам се депутатите да приемат удължаване на бюджета за 2022 година, докато приемат нов за 2023 година. Аз съм част от служебно правителство. Ние изпълняваме решенията на депутатите. Ако бюджетът бъде удължен, ще имаме право да харчим 1/12 от миналогодишния“, уточни той.

Стоянов определи като правилно решението на служебния кабинет да не внесе бюджет в края на 2022 година, който да бъде гласуван от Народното събрание, тъй като е предстояла предизборна кампания.

Цените на тока, на природния газ падат, но тези на стоките в магазините – не. Защо, господин министър?

„Това е и нашият въпрос към търговците на дребно. С до 30% са паднали цените на горивата. През есента доводите им бяха електричество, горива, логистика, газ. Сега всички тези цени са ниски. Доводът е, че заплатите са се повишили много. Ние предприемаме мерки, които да не зависят от тях със Закона за надценките. Надявам се около средата на юни да бъде внесен в Народното събрание“, посочи Стоянов.

„Държавата ще се погрижи да изправи дисбалансите. Комисията за защита на конкуренцията се е сезирала. Ние сме се насочили към информираност, контрол и законодателни инициативи. Дисбалансите не са изправени. Предстои да се направи. Като успех отчитам, че цените не растат, а в някои сектори падат“, категоричен бе той.

Унгария въведе таван на цените на горивата и основни хранителни продукти – година по-късно поскъпването на стоките е с 45%.

„Таван на цените води до липса на продукти и поскъпване. Таванът на надценката е различно. Това е административна намеса на държавата. Тя се опитва да повлияе на пазара, но по минимален начин, за да не го разруши. Тук става дума за един артикул от продуктова група. Той ще бъде определен между тези с най-ниска цена, но да отговаря на всички изисквания“.

През 2022 година стокообменът с Русия се увеличава.

„Много от санкциите са прилагани няколко месеца. Във всеки един пакет пише, че действащи договори могат да бъдат изпълнени. Ефект от санкциите ще има след година. 10% е руският внос в България. Икономиката ни не е зависима. Ръстът е на база на високите цени на енергоизточниците. Газ спряхме да внасяме от средата на 2022 година. Зависими сме от петрола заради разположението на рафинерията. Постигнахме дерогации, за да няма шок“, каза министърът на икономиката.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Който пазарува онлайн през годината и пази касовите бележки, издавани от търговеца, може да получи отстъпка от платения ДДС. Сумата е […]

 
Властта

„Oт 1 октомври електронната рецепта ще стане задължителна. Всичко е въпрос на верификация и дигитализация. Верификацията на лекарствата до голяма степен […]

 
Здраве и красота

Инвестиция в профилактиката, повишаване на здравната култура, борбата с рака и подобряване на майчиното и детското здраве са основните приоритети, залегнали […]

 
Жълто

Световният шампион с Бразилия Роналдо Назарио де Лима мина за трети път под венчило.

Той каза заветното “да” на приятелката си Селина […]

 
 

към началото