твоята гледна точка
Секциото би нормалното раждане заради кариера и хубав хороскоп на детето
Автор Vnews, добавено на 16.05.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота си. За да е сигурна появата на бебето в избрания момент, раждат планирано чрез цезарово сечение.

Други пък чакат да се развият в професията си и чак тогава да създадат семейство и да родят дете. Това крие рискове, тъй като често при жените над 35 г. се стига до усложнения, които налагат оперативно раждане. При някои има и придружаващи заболявания.

Това са част от причините за ражданията със секцио, разказват акушер-гинеколози пред “24 часа”, след като излезе статистиката на Националната здравноосигурителна каса, че всяко второ българче през 2022 г. е родено с операция.

Тенденцията е от години, но за миналата направените цезарови сечения надминаха нормалните раждания. От общо 51 672, отчетени към здравната каса, 25 959 са оперативните, или 50,24%. През предходната година делът им е бил 49,79%.

Секциото крие много рискове за родилката, категорични са експерти. Затова и препоръките на Световната здравна организация са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

“Цезаровото сечение е свързано с рискове от кръвозагуба, рискове от инфекция,

но най-големият риск е, че при последващо раждане може да има патология на плацентата”, обясни директорът на най-голямата АГ болници у нас “Майчин дом” проф. Иван Костов. При втора бременност, последваща вече едно прекарано цезарово сечение, може да се получи враснала плацента.

“Плацентата често има свойството да се лепва точно там, където е рязана матката. Така наречената враснала плацента е едно от най-сериозните усложнения в акушерството”, обясни Костов. А вследствие на това има голям риск от масивно кървене. “В такива случаи е животозастрашаващо състоянието на майката.

 

Много жени умират заради тази враснала плацента,

защото води до много голяма кръвозагуба”, обяснява проф. Костов.

10% от жените, страдащи от усложнения на матката след секцио, не могат да забременеят след това,

казва и директорът на другата голяма АГ болница – “Шейново”, д-р Румен Велев.

 

При родилите с цезарово сечение често се получават ниши, които представляват дефекти на матката там, където тя е срязана, за да се извади бебето. Доста по-често се наблюдават, когато и следващото дете е родено оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата си оказва осезаемо влияние на броя оперативни раждания. “Все повече пациентки

раждат първото си дете между 32 и 35 години,

но са категорично с повече придружаващи заболявания и усложнения. Логично е, че повечето от тях трябва и се налага да родят с цезарово сечение”, обясни старшата акушерка в “Майчин дом” Надежда Христова. Тя напомня, че докато се гони успехът в работата, напредва възрастта, а така яйчниковият резерв на жената се изчерпва. “По същата причина се наблюдава повишаване на асистираната репродукция – инвитро”, коментира Христова.

Други проблеми след цезарово сечение се дължат на лоша оперативна техника и недобре осъществено кръвоспиране, обясняват акушер-гинеколози. Възможни са усложнения от анестезията, както и развиване на инфекции.

Въпреки това у нас и по света лавинообразно нараства честотата на ражданията със секцио. Тази тенденция се дължи и на необоснован страх на родилката от болки. “Много пациентки са уплашени от близки и приятели, че нормалното раждане ще бъде продължително е по-болезнено”, казва Христова. Част от бъдещите майки не са информирани за напредъка на медицината, някои дори не знаят за епидуралната аналгезия. С упойката по време на нормално раждане родилката може да си спести повече от половината болезнени контракции и болката. За старшата акушерка голям проблем е, че жените

се информират от групи във фейсбук вместо от надеждни източници

Освен бъдещите майки много лекари също предпочитат секциото, без то да е необходимо. Страхът нормалното раждане да донесе повече рискове от оперативното е сред основните причини. “Самите акушер-гинеколози в много случаи не искат да поемат риска от водене на нормално раждане и правят цезарови сечения”, обясни проф. Костов. Той е щастлив, че тенденцията в “Майчин дом” е обърната и там жените са стимулирани да раждат нормално. “Известен е афоризмът на акушер-гинеколозите в цял свят, че никой не е вкаран в затвора за това, че е направил цезарово сечение, но много акушер-гинеколози са вкарани в затвора за това, че не са направили”, обясни специалистът. По думите му златната среда е 15% цезаризови и 85% нормални раждания. Той напомни, че секциото в крайна сметка е най-честата операция в света и благодарение на него стремглаво спада кривата на неонатална и майчина смъртност.

Според някои пациентки обаче по-високите цени на оперативното раждане са причината лекарите да настояват те да раждат така. В една частна болница нормалното раждане струва 2700 лв., а с цезарово сечение – 3070 лв. В друга частна АГ болница разликата е 50 лв., но секциото също е по-скъпо.

За да стимулира лекарите да предпочитат естественото раждане, здравната ката

увеличи с 30% клиничната пътека

През 2022 г. тя стана 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение цената е 1000 лева. Засега обаче това явно се оказва недостатъчно трендът да преобладават оперативните раждания да бъде пречупен.

“Желателно е последното решение как ще ражда жената да не е нейно. Оперативното да е само при определени индикации, а не по желание”, убедена е Христова. Но за да стане, родилките трябва да са здравно информирани, а за това роля имат всички – от родителите вкъщи, личните лекари, акушер-гинеколозите, акушерките. “Мъжете също трябва да са информирани, неведнъж татковците не са позволявали жените да раждат нормално, защото са чули, прочели нещо страшно”, коментира още акушерката.

Тя напомня, че има много училища и курсове, в които специалисти обучават бъдещите родители.

Разработка на в. „24 часа“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мистерията около египетските пирамиди е толкова дълбока, че археолозите и учените си блъскат главите с нея от хиляди години.

Хората са изказвали теории за това как са събрали човешка сила, за да […]

 

Категоричен лидер на предстоящия вот се очертава ГЕРБ, която води с 10,5% пред ППДБ на – 26,6 срещу 16,1 процента. Това […]

 

Голяма промяна с времето. Валежите спират и температурите се повишават.

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове […]

 
 

към началото