твоята гледна точка
Поне 5 г. трябва да се ползва фотоволтаик, построен с пари от плана за възстановяване
Автор Vnews, добавено на 16.05.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

От 9 май стартира схема за подпомагане на домакинствата за поставяне на соларни инсталации за топла вода и фотоволтаици до 10 киловата. Парите идват по плана за възстановяване, а срокът за подаване на проекти чрез системата ИСУН 2020 е до 17 ч. на 10 ноември.

За инсталации за подгряване на вода се дават до 1960 лв., а за фотоволтаици, което може да са и с батерии за ток, се отпускат до 15 000 лв. Електроенергията от тях

може да се използва само за домакинството, не е позволено да се продава

Според предварителните разчети парите ще стигнат за 10 000 домакинства.

В ИСУН са публикувани насоки за кандидатстване, формуляр, проект на договор, декларации, които се подават. Приложени са и технически изисквания към системите, както и критерии за кандидатстване и методика за оценяване.

За достъп до ИСУН кандидатът трябва да си създаде профил, през който да подаде документите, да отчита етапите на изпълнение и завършването на проекта.  Финансиране се дава и за модернизация на вече монтирани системи, но това трябва да е станало след 7 юни 2022 г.

Особеното в тази процедура е, че крайният получател на парите трябва да осигури финансирането и да планира изпълнението. След завършването  подава документи за възстановяване на разходите. Той избира изпълнителя, списък е наличен на сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

При вече завършени соларни инсталации, отчет и искане за плащане се предоставят до 1 месец след сключване на договора за финансиране. За проекти, които са в процес на изпълнение или тепърва ще се правят, това се прави до месец след крайния срок.

Според последните промени в Закона за устройство на територията за фотоволтаици за собствено ползване до 20 киловата вече

не се изисква разрешение за строеж

Но такова е необходимо, когато се кандидатства за многофамилни сгради. Една от основните промени е, че е отпаднало изискването соларната инсталация да се слага за основно жилище. Сега се изисква само постоянният адрес на кандидата.  Това се доказва с личната карта, няма нужда от удостоверения от общината. Имотът обаче трябва да се ползва за жилищни нужди. Доказателства са фактури за 6 месеца назад за ток.

Друго променено условие е, че монтираното съоръжение трябва да се използва поне 5 г., не е позволено преотстъпване или даване под наем на трети лица на системата. За същия срок

имотът трябва да се ползва само за жилищни нужди

При продажба на жилището новият собственик  се задължава да изпълнява условията по договора.  При неизпълнение, европейското финансиране не се възстановява.

Съоръженията трябва да са застраховани също за минимум 5 г. Кандидатът декларира, че компонентите на системата, когато станат негодни за употреба, ще бъдат предоставени за рециклиране или обезвреждане на определените за това места.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 

към началото