твоята гледна точка
Нова добавка от 207,48 лв. за пенсионерите инвалиди
Автор: 24 часа, добавено на 15.05.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

  • Кръгът се разширява с 15 хил. души
  • Социалната за старост вече ще се отпуска спрямо линията на бедност -двойно повече ще я получават

Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат право и на добавка. Това е предложението на служебното правителство, което е разписано в законопроекта на държавното обществено осигуряване.

В момента само пенсионерите с ТЕЛК над 90%, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, вземат към определената им пенсия добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост. Сега тази допълнителна помощ е 185,25 лв.

Предложените промени са във връзка с изменения в наредбата за медицинската експертиза, която влезе в сила от 31 януари, по отношение на определянето на чужда помощ. Преди това чужда помощ се клалифицираше при наличие на трайно намалена работоспособност над 90%. След промените при хората с психични заболявания чужда помощ може да бъде определена и при 80 и над 80% трайно намалена работоспособност. А

при децата тя може да бъде определена и при по-нисък процент

“За да защитим правата на хората в една от най-уязвимите социални групи, предложихме тази промяна. Така правото на добавка за чужда помощ ще зависи само от това дали в експертното решение е определена потребност от такава, независимо от процента ѝ”, обясни служебният зам.-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска.

От 1 юли пък социалната пенсия за старост да се вдигне с 12%, предлага служебното правителство. Така тя ще стане 276,64 лв. А добавката, която се определя от нея, ще достигне 207,48 лв.

Добавка за чужда помощ в момента получават 65  300 пенсионери

С промяната се очаква те да се увеличат с около 15  000 души.

С бюджета се предлага и друга промяна – социалната пенсия за старост за хората, навършили 70 г., да се обвърже с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход, както е в момента.

Сега право на нея имат хората над 70 г., на които не е отпусната друга пенсия, включително от друга държава, и годишният доход на член от семейството е под сбора на гарантирания минимален доход (75 лв.).

С проекта се залага за граница на годишния доход на член от семейството да се вземат 30% от линията на бедност (504 лв.). Тази пенсия има характер на социално подпомагане и затова също трябва да се промени заедно със закона от 1 юни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обед на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста облачност и там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, възможни […]

 

Времето днес ще бъде слънчево, след обед над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в […]

 

Испания е новият европейски шампион по футбол! Тимът на Де ла Фуенте не бе слаган в големите сметки, но триумфира! Победа […]

 
 

към началото