твоята гледна точка
Кои професии са най-малко застрашени от изкуствения интелект?
Автор: 24 часа, добавено на 09.05.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С началото на индустриалната революция много професии се почувстваха застрашени от изкуствения интелект. Хората се страхуват, че машините ще вземат работните им места. С появата на изкуствения интелект заплахата става все по осезаема, но могат ли наистина роботите да заменят хората навсякъде?

Доклад на Goldman Sachs от март 2023 г. сочи, че изкуственият интелект може да върши едва една четвърт от работата, която в момента се извършва от хората. В доклада се отбелязва още, че в Европейския съюз и САЩ 300 милиона работни места могат да бъдат загубени заради автоматизацията.

За щастие не всички новини са лоши. Експертите успокояват, че все още има неща, на които изкуственият интелект не е способен. Това са задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като например емоционална интелигентност и нестандартно мислене.

„Има три категории, които не са застрашени от ИИ в обозримото бъдеще. Първата е творческата работа, която не е шаблонна. На един компютър ще му бъде по-трудно да предложи нови идеи, отколкото на един човек“, смята Мартин Форд, автор на книгата „Управлението на роботите: как изкуственият интелект ще промени всичко“.

Това все пак не означава, че всички творчески професии са в безопасност. Едни от най-застрашените от изчезване са тези, свързани с графичния дизайн и визуалното изкуство.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото