твоята гледна точка
Трудовата книжка става електронна и влиза в онлайн регистър
Автор Vnews, добавено на 07.05.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Трудовата книжка да стане електронна и да бъде част от дигитален регистър, поддържан от Националната агенция по приходите. В него ще се вписват всички данни, а служителите ще имат достъп до трудовото си досие. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които отново са внесени в Народното събрание от ПП-ДБ. В предишния парламент промените минаха първо четене. Сега депутатите ще трябва да ги разгледат отново.

Трудовата книжка не може да бъде напълно отменена, защото има категории данни, които не се съхраняват другаде, като един пример затова са запорите, пишат в мотивите си вносителите.

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да структурира въвеждането им в структуриран вид, пише още в мотивите. Първоначално той ще се попълва на база наличните данни в НОИ.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 септември 2024 г. , а цялостната отмяна на хартиената трудова книжка от 1 септември 2026 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото