твоята гледна точка
ПП и ГЕРБ се разбрали да остане Швейцарското правило за пенсиите
Автор Vnews, добавено на 02.05.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Отхвърлят категорично 22% ДДС. Свръхпечалби ще се облагат само в енергетиката. 8 мерки за сваляне на дефицита, без да се вдигат данъци

Около 4 приоритетни области са концентрирани разговорите по секторни политики между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – данъци, антиинфлационни мерки, доходи и социална политика, научи “24 часа”. Все още няма съгласие, за да бъдат обявявани, но с най-голям напредък били тези за данъците и доходите.

Общо е виждането да не се увеличават налози, включително и местни. Данъчна реформа можело да се предприема, щом икономиката и политическата власт се стабилизират – след 2024 г.

Увеличаването на ставката по ДДС от 20 на 22% било категорично отхвърлено, разказаха участници в разговорите. Съгласие имало по отмяната на всички намалени ставки с изключение на хляба, брашното, детските храни, книги и вестници. Облагането на тока с акциз вероятно също ще падне.

Прогресивен данък не е бил обсъждан. Все още не била решена съдбата на данъчните отстъпки за деца, най-вероятно те също ще оцелеят. Падат компенсациите за тока.

Еднократно облагане на свръхпечалбите вероятно ще има, но не за всички фирми, както предлагаше служебният кабинет. А само за тези в енергийния сектор.

По втората тема – социална политика и доходи, вече имало съгласие индексирането на пенсиите това лято да стане по класическото швейцарско правило, но след това да се направи сериозен анализ на пенсионната система, която през последните години се реформираше на парче и доведе до изкривявания и несправедливости. И двете коалиции са категорични, че

всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, трябва да се извадят от НОИ

и да отидат към социалното подпомагане. Това е причината засега от “Промяната” да замразят временно предложението си за промяна на швейцарското правило – да отразява или само 100% от ръста на инфлацията, или този на осигурителния доход. Освен това през тази година това би дало само между 0,5 и 1% ръст, но ще струва милиони на фона на очакванията дефицитът в НОИ да стигне рекордните 10 млрд. лв.

По другата важна тема – минималната заплата, засега се вървяло към

запазване на размера ѝ от 780 лв.

В предпоследния си работен ден в миналото НС бе вкаран текст за определянето ѝ по формулата 50% от средната заплата за страната на база период от 12 месеца (последните две тримесечия на предходната година и първите две на текущата). Точният размер на МРЗ за догодина трябва да се определи до 1 септември и се изчакват разчетите.

Лошото състояние на бюджета не позволява много нови социални политики през тази година. От ПП – ДБ залагали подобряване на качеството на социалните услуги и на тези за възрастни, ранно детско развитие, но това вече е поето като ангажименти в плана за възстановяване.

От ГЕРБ ще подкрепят и предложението им за вдигане на дневните за децата в социалните услуги. И двете коалиции имат предложения за промяна в Семейния кодекс, за да се подобри механизмът около тайната на осиновяването.

По време на разговорите имало по-близки точки

между ГЕРБ и ДБ в социалната система – мерки, свързани с пазара на труда, квалификацията на работниците, политики за въздействието на изкуствения интелект за бъдещи професии и др.

Тема са и нови политики за младите хора, които нито учат, нито работят. Освен това се мисли и за облекчаване на процедурите за наемане на хора от трети страни.

Имало шанс в окончателната програма да се запише административна реформа, но още не е постигнато съгласие в какво точно да се изразява. Говори се за

съкращения на администрацията,

обвързани с вдигането на бюджетните заплати. Целта е доходите в бюджетната сфера да не изостават от инфлацията, спрягали се от обичайните 10% до 25%, но решение още няма.

Всички в работната група били единодушни, че антиинфлационна програма е нужна. Но се различавали в това кои инструменти да се използват – от тавани на цените през увеличаване на вносни мита до вдигане на санкциите за договаряне на цени. Имало и предложения държавата да не се намесва освен със защита на доходите, като остави пазарната конкуренция да свърши работа и инфлацията да спадне от само себе си. Ще се работи обаче по нова методика за защита на бедните (по подобие на формулата за енергийна бедност), за да може при евентуални нови шокове да се гарантира целева помощ, а не на калпак, както досега.

Борбата с корупцията и сивата икономика била от трудните теми – с най-много различия.

Работната група по секторна политика била в непрекъснат диалог с тази по бюджета, защото извеждането на приоритетите трябва да бъде конкретизирано в него.

Групата по бюджета пък вече имала 8 мерки за намаляване на дефицита без пипане на данъци.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, разликата между първия и втория е около 10%, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено за БНТ.

При подадените гласове резултатите биха били […]

 

На днешния 11 април, четвъртък, ще бъде слънчево и топло. Ще духа до умерен североизточен вятър, който вечерта ще отслабне.

Атмосферното налягане […]

 

Кремъл загатна за скорошна среща Путин-Си, Лавров подготви почвата
Започва диалог за евразийската сигурност

Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за […]

 
 

към началото