твоята гледна точка
Започна изграждането на канализация в 6 селищни образувания между Варна и „Златни пясъци“
Автор Vnews, добавено на 28.03.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Предвижда се и доизграждане и реконструкция на 12 км водопроводна мрежа

Започна изграждането на третия от обектите в проекта BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“, на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне, по който работи „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД.

В резултат на реализацията на заложените в проекта дейности над 330 000 жители на Варна ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени и реконструирани 22,5 километра магистрални и довеждащи водопроводи, 81 километра канализационни мрежи и нова канално-помпена станция.

Обектът, който стартира официално днес включва: доизграждане на канализационна мрежа в СО: „Бриз“, „Свети Николa“, „Ален мак“, „Ваялар“, „Траката“, „Манастирски рид“ и изграждане на  водопроводни връзки към ново трасе на магистрален водопровод Варна – Златни пясъци III етап.

Предвижда се изграждането на 52 км канализационна мрежа, както и доизграждане и реконструкция на водопроводната мрежа с дължина 12 км.

Канализационната мрежа се състои изцяло от тръбопроводи с диаметър DN315 mm. Ще бъдат изградени 3807 бр. сградни канализационни отклонения, отговарящ на броя на имотите, които ще се свържат с уличната канализация. В най-ниската зона на кв. „Траката“ ще бъде изпълнена нова канализационна помпена станция и 492 м тласкател към нея. Новопроектираната канализация във вилните зони е разделена на 6 участъка, съвпадащи с отделните селищни образования както следва: В СО „Бриз“ новопроектираната канализационна мрежа е с дължина 2308,75 m и 181 бр. СКО; в СО „Свети Никола“ ще се изградят 5482 m канализация и 407 бр. СКО; в СО „Ваялар“ канализацията  ще бъде с дължина 9724,38 m и 686 бр. СКО; в СО „Траката“ ще се изпълнат 16 518 m и 1243 бр. СКО; за СО „Манастирски рид“ е предвидено новопроектираната канализация да бъде с обща дължина 7985,62 m и 554 бр. СКО, а за СО „Ален мак“ – 9929,45 m с 736 бр. СКО.

Водопроводната мрежа включва доизграждане на 2427 м от трасето на магистрален водопровод „Варна – Златни Пясъци“ III етап (от СО „Траката“ до ПС „Ален мак“), както и изграждането на 5 664 м нови водопроводни връзки, което ще повиши ефективната работа на водопроводната мрежа и ще намали риска от прекъсване на водоподаването. Създава се възможност за присъединяване на нови територии към водопроводната схема на града. Очаква се повишаване на сигурността на водоподаване за вилните зони и курортните комплекси. Допълнително са предвидени 3790 м консумативни водопроводи, които да позволят захранването на абонатите по трасето на водопровода, посредством 234 нови сградни водопроводни отклонения.

С изпълнението си проект BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“ ще постигне основната си цел – изпълнение на нормативно установените задължения на Република България за постигане на пълно съответствие на агломерациите с над 10 000 екв.ж. за консолидирания район, обслужван от „Водоснабдяване и канализация- Варна“ ООД, с изискванията на Директива 91/271/ЕИО при прилагане на регионалния подход за финансиране на инвестиции във ВиК инфраструктура по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС 2014-2020 г.), както и с тези на Директива 98/83/ЕО по отношение осигуряване на непрекъсваемост на водоснабдяването.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото