твоята гледна точка
След Северозапада и Югоизтокът го закъса
Автор: 24 часа, добавено на 28.03.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Два от регионите в България попадат в 10-те най-слабо конкурентни в целия ЕС. И докато единият не е изненада – Северозападният, в нерадостната класация се нарежда и Югоизточният регион, показва индексът за регионална конкурентоспособност на ЕК.

Северозападният регион събира 46,9 точки и е в най-слабата категория с под 50 пункта. В него влизат областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Югоизточният регион има 52,6 точки, като обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

В същата категория – с до 75 точки, попадат и Североизточният (58,1), Северният централен (60,2) и Южният централен (61). Единствено Югозападният, където е София, се изкачва по-нагоре с 85 пункта. В него се наблюдава трайно подобрение през последните години, докато Северозападният регион се представя дори по-зле, отколкото през 2019 г., когато е направена предишната класация.

Оттогава повечето източноевропейски региони продължават да наваксват, включително в Прибалтийските страни, Хърватия, Унгария, Полша и Словения. Част от Чехия, Румъния, Словакия и България обаче продължават да се отдалечават от средното за ЕС, се казва в доклада.

Той показва също, че регионите, където се намират столиците, са най-конкурентните във всички страни членки с изключение на Германия, Италия и Нидерландия.

Шест от останалите най-слабо конкурентоспособни региони са в Румъния, другите два в топ 10 са в Гърция. На първите места с над 140 точки пък са Утрехт в Южна Нидерландия, както и Ил дьо Франс, където се намира френската столица Париж.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото