твоята гледна точка
Животът у нас на 59% от средното ниво за ЕС
Автор Vnews, добавено на 24.03.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Оставаме на последно място, най-добре са в Люксембург и Ирландия

Стандартът на живот в България е 59% от средното ниво за страните от ЕС, като по този показател сме на последно място. В държавите от Общността брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, е най-нисък в България, а е най-висок в Люксембург. Това е показател за нивото на потреблението в отделните страни, като се вземе предвид и нивото на цените във всяка държава.

Данните показват значителни разлики между страните-членки от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, което е и показател за измерване на икономическата активност. През 2022 г. Люксембург и Ирландия имат най-високи нива на БВП на човек от населението (съответно със 161% и и 134% над средното ниво за ЕС). Следват ги Дания (36% над средното), Холандия (+30%), Австрия (+25%), Белгия (+21%), Швеция (+19%) и Германия (+17%).

На последното място е България (с 41% под средното за ниво ЕС), а пред нея са Словакия (-33%) и Гърция (-32%).Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото […]

 

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 
 

към началото