твоята гледна точка
Бизнесът трупа депозити – за една година вкарал нови 8 млрд. лв. в банки
Автор Vnews, добавено на 24.03.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Ръстът на кредитирането остава висок въпреки предупрежденията на БНБ

След добрата откъм печалби година и отпадането на банковите такси за големите депозити, както  и в очакване на по-високи лихви, бизнесът трупа резерви под формата на влогове.

Спестяванията на фирмите са се увеличили с рекордните 27% за година и в края на февруари вече стигат 40,9 млрд. лв. В банките компаниите са вкарали внушителните нови 8 млрд. лева, показват последните данни на БНБ. Така за две години – от февруари 2021 г. досега, депозитите на бизнеса са нараснали с 11 млрд. лева.

Спестяванията на домакинствата също растат, макар и с по-бавни темпове, въпреки все още ниските лихви. Общата сума е достигнала 72,9 млрд. лв., което е ръст от 8,9% спрямо същия месец на 2022 г.

В края на февруари 2023 г. общата сума на депозитите  вече е 117,8 млрд. лв., което е било 2/3 от брутния вътрешен продукт. Годишният им ръст е малко над този на доходите – 14,3%.

Въпреки започналата тенденция за повишаване на лихвите по кредитите заемите също растат – с 12,1%, като общата сума достига до 83,6 млрд. лв. От тях почти половината – 41,4 млрд. лв., са на неправителствения сектор. Домакинствата  са получили 33,6 млрд. лв. към февруари, което е с 14,8%  повече на годишна база.

Най-бързо продължават да растат ипотечните заеми – с 18,1% до 16,8 млрд. лв. При тях не се забелязва забавяне, дори нетипично за началото на годината за първите два месеца са изтеглени нови общо за 300 млн. лева. Потребителските кредити вече са над 15 млрд. лв. и за година са се увеличили с  12,3%.

Нетните чуждестранни активи остават високи – 86,4 млрд. лв., при 85,4 млрд. лв. за първия месец на 2023 г. Чуждестранните пасиви са 15,8 млрд. лв. Вътрешният кредит вече е 83,1 млрд. лв. и също расте – с 4,4%  за година. 143,7 млрд. лв. са парите, които обслужват оборота на стоки и услуги през февруари при БВП за 2023 г. 176,7 млрд. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Поне 5 нови имена в редактирания списък на акад. Денков

 

3 часа се оказаха достатъчни слънцето да изгрее отново над правителството с премиери Николай Денков и Мария Габриел. Ден след като бившата еврокомисарка […]

 

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено […]

 

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание […]

 
 

към началото