твоята гледна точка
Изкуственият интелект може да смени първо шефовете
Автор Vnews, добавено на 23.03.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Единствената пречка пред предприемането на тази стъпка е психологическа

Основната функция на повечето CEO е да измерват растежа на бизнеса

Новото поколение изкуствен интелект (AI) представя предизвикателства дори към творческите професии и програмистите. Оказва се обаче, че е много вероятно първи да бъдат заменени шефовете.

Не е тайна, че главните изпълнителни директори, особено тези, които ръководят големи компании, печелят много. Годишната им заплата обикновено е над 10 милиона долара – почти 400 пъти повече от средния служител, по данни на Института за икономическа политика (EPI).

И това е само средната стойност. Когато става въпрос за водещи световни корпорации, съотношенията на заплащане са почти карикатурно изкривени. Ето един „дребен“ пример.

Заплатата на главния изпълнителен директор на Amazon Андрю Джаси за 2021 г., е била 213 милиона долара – число, равняващо се колективните приходи на 6474 средни служители на Amazon, съобщава сайтът futurism.com/the-byte. На фона на тези цифри корпоративните шефове не винаги са особено ефективни.

Изпълнителният директор на Warner Bros. Discovery Дейвид Заслав, например, спечели 247 милиона долара през 2021 г. — само за да бъде обявен за „най-лошия изпълнителен директор на 2022 г.“ малко по-късно.

Както отбелязва изданието Hustle, основната функция на повечето главни изпълнителни директори, особено тези в отдавна установени фирми, е да измерват растежа на бизнеса – и по-голямата част от тяхната работа може да бъде възложена на външни изпълнители.

Оказва се, че няколко различни изкуствени интелекта биха могли да изградят перфектният корпоративен шеф. Той не би искал заплата, но би могъл да следи данните 24 часа в денонощието без прекъсване и да реагира на тях. AI може да разпределя ресурсите по-ефективно, да открива проблеми по-бързо и да предлага по-добри методи за решението им. Създаването на шефове с изкуствен интелект би спестило голяма сума пари на собствениците на големите корпорации, а разработката на подобни инструменти е повече от икономически обоснована. Единствената пречка пред предприемането на тази стъпка е психологическа. Биха ли позволили хората да бъдат командвани от машина. Експеримент на Технологичният институт в Джордж от 2016 година разкрива, че отговорът е по-скоро положителен.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 24 и […]

 

Трябва да подготвим летните дрехи. Сега е само началото на затоплянето. От петък ще се затопли още повече, а до 10-и […]

 

В началото на летния сезон – колко ще ни струва сянката на плажа? Цените ще са по-високи, а според концесионерите причината […]

 
 

към началото