твоята гледна точка
150 деца от Варна станаха БЪРЗИ ГЕРОИ 112 и вече знаят как могат да спасят живот от инсулт
Автор Vnews, добавено на 20.03.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

 

Първокласниците от СУ Гео Милев, Варна вече знаят как да действат при инсулт.

Те са първите във Варна, които станаха част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта БЪРЗИ ГЕРОИ 112 . В основата ѝ е златното правило, че при бързи и правилни действия през първите 3 часа от инсулта, шансът за преживяване без последици е 90 %.

У нас по програмата работи фондация „Сърце до сърце за България“ и над 4000 деца вече знаят как да реагират и са го споделили със своите родители, баби и дядовци, което означава, че са предали полезните си знания на повече от 24 000 възрастни.

 

Началото на проекта БЪРЗИ ГЕРОИ 112 за гр. Варна стартира в началото на 2023 г. и обхвана всички 150 деца от първи клас в СУ Гео Милев. Включването им в програмата е по инициатива Clune Tech България.

 

На 17 март 2023 г. се проведе и тържественото връчване на сертификатите на участващите децата за успешното приключване на програмата. По време събитието с въодушевление и гордост децата споделиха наученото и вече се чувстват уверени, че могат да помагат на своите близки. На тържеството присъстваха директорът на училището, г-жа Албена Павлова, любимите учители на децата, които станаха ценни посланици на програмата и представители на Clune Tech България. „Ние учим на емпатия, грижа и взаимопомощ тези най-малки граждани на нашата родина.“, коментира г-жа Павлова по повод реализацията на програмата в СУ „Гео Милев“.

 

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е здравнообразователна програма, насочена към децата и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в спешна ситуация.

Връзката между деца на възраст 6-9 години и техните баби и дядовци е най-силна и чрез нея децата предават знанията си за симптомите на инсулта“, споделя Надежда Георгиева, главен учител в СУ „Гео Милев“.

 

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е програма, която е част инициативата „Училища за здраве“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО и се ползва от незаменимата подкрепа от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Българско дружество по неврология.

 

С приключването на програмата, 150 деца от Варна се присъединяват към вече обучените деца в други региони на България. От придобитите знания по проекта БЪРЗИ ГЕРОИ 112 от всяко обучено дете се ползват неговите двама родители и четирима баби и дядовци. Равносметката за Варна е, че над 900 възрастни, посредством своите деца и внуци вече разполагат с ценна здравна информация как действат в случай на  инсулт.

Според Световната организация по инсулт, 1 от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си!  Варна е регионът с най-много регистрирани инсулти в България през миналата година .

Затова този проект е толкова важен за града ни!  И затова се търсят още БЪРЗИ ГЕРОИ от града ни, които да спасяват живот!Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото