твоята гледна точка
Магичен ден! Днес е пролетното равноденствие
Автор Vnews, добавено на 20.03.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Днес в Северното полукълбо настъпва пролетното равноденствие. В България то е точно в 23,24 часа. Това е и астрономическото начало на пролетта.

Равноденствието – когато денят и нощта са еднакви по продължителност, се смята за магичен момент. В древните религии жреците са извършвали специални ритуали в тези дни, за да измолят милост от боговете.

Обичай е за пролетното равноденствие да се почистят къщата и дворът, като се изхвърли всичко ненужно, за да се отвори път на новото.

От 20 март денят става все по-голям. Увеличава се до лятното слънцестоене през юни, когато е най-дългият ден – тази година се пада на 21-и и ще продължи 15 часа 19 минути и 30 секунди. Тогава настъпва астрономическото лято. После денят по мъничко започва да намалява.

На 23 септември настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. След това нощта е по-голяма от деня, за да се стигне до най-дългата нощ и до зимното слънцестоене – тази година на 21 декември. Тогава продължителността на деня ще е 9 часа 2 минути и 18 секунди. Ще започне астрономическата зима.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

На 26.04.2023 г. на територията на село Ветрино се проведе среща – представяне на книга, в която участваха френските граждани Сиу […]

 
Властта

Заседанието ще е на 13 юни в Страсбург

Две седмици, след като поиска имунитета на Бойко Борисов и докато е в процедура […]

 
Здраве и красота

42-годишната англичанка Сара Линдзи е фитнес инструктор мечта. Не само защото има тяло, което може да вдъхнови и най-ленивия човек да […]

 
Жълто

Ал Пачино скоро ще стане официално баща на четири деца!

82-годишният актьор и приятелката му Нур Алфала очакват бебе, потвърди представител на […]

 
 

към началото