твоята гледна точка
Kабинетът удря 102 000 фирми с еднократен данък „свръхпечалба“
Автор Vnews, добавено на 20.03.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Прицелен в 2 млрд. лева допълнително за бюджета, служебният кабинет ще облага с еднократен допълнителен данък свръхпечалбите на фирмите. Това е едно от предложените изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Новите текстове предвиждат всички компании да платят допълнително 33%, ако имат свръхпечалба. Тя ще се изчислява, като финансовият резултат за втората половина на тази година се сравни със средната печалба за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Ако фирма има с 30% по-висока печалба, ще трябва да плати новия данък.

От ведомството на финансовия министър Росица Велкова се аргументират за въвеждането му с помощите, които държавата е дала на бизнеса. Те са изчислени на над 11 млрд. лева за периода 2020-2022 г. под формата на компенсации за тока и данъчни отстъпки. За същото време декларираните печалби от бизнеса се вдигнали с около 100% в сравнение с 2018 и 2019 г. Разпределените дивиденти към собствениците били 21,5 млрд. за 2020 г. и 22,4 млрд. лв. за 2021 г. Нараснали и депозитите на фирмите в банките.

При променената обществено-политическа обстановка общественият интерес предполага и бизнесът да бъде солидарен, като поеме част от приноса за запазване на стабилността на страната, особено лицата, реализирали значителни печалби в условията на криза, посочват от ведомството на Росица Велкова.

Ако не се съберат тези допълнителни пари, имало риск бюджетът да се окаже с прекомерен дефицит, да няма достатъчно пари в държавата и приемането на еврото да се отложи.

Бизнесът реагира гневно на новия данък. Председателят на БСК Добри Митрев го определи като наказание за предприемчивите, а онези, които са в сивия сектор, няма да бъдат засегнати. Кой след такова нещо ще иска да прави бизнес в България, попита риторично Митрев.

Няма свръхданък, който да компенсира свръхбезотговорните свръхразходи на свръхпопулизма на депутатите.  Това ще забави растежа при всички случаи. Това не са пари, които чакат складирани, за да бъдат преведени в някакви сметки, реагира председателят на АИКБ Васил Велев. Според него планираният данък свръхпечалба ще ощети фирмите. Вместо това  той призова  държавата да намали собствените си разходи.

Освен съмненията за това дали такава мярка е законна, се поставя под съмнение и дали разчетите на финансовото министерство са реалистични. От 412 000 работещи в момента фирми по данни на НСИ само 102 000 са обявили, че ще отчетат печалба за 2022 г. Данните са от анкета на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Като причини те са посочили  негативното влияние на високата инфлация, политическата криза и  проблемите във веригите за доставки. 

Икономисти и финасисти също се обявиха против новото облагане.

Миналата година държавата щедро раздаде пари на бизнеса. Сега иска да измисли някакъв данък, с който да си ги върне обратно, което е малко абсурдно, смята икономистът  Георги Ангелов.  И допълва, че държавата иска да вземе пари от всички – не само от тези, които са получили много пари от бюджета, а и от тези, които нищо не са получили и сами са се справяли. Даването на едни и вземането от други създавали неравнопоставеност, категоричен бе той.

Надявам се никога да няма данък солидарност в България. Това е абсолютна измишльотина и няма никакво икономическо действие. Облагането на печалба със задна дата е противоконституционно, коментира пред БНТ финансистът Емил Хърсев.

Като неприемлив определи данъка и икономистът Владимир Сиркаров. Огромна част от българския бизнес ще бъде ударен, което е абсолютно недопустимо. Формулата за изчисление е направена така, че да може повече компании да попаднат в тази концепция на свръхпечалба, заяви той по Нова тв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото […]

 

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 
 

към началото