твоята гледна точка
Вдигат налозите на парното и Газа
Автор: Труд, добавено на 17.03.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Парното, газът, както и метанът и пропан-бутанът за автомобилите ще поскъпнат заради предлаганото от Министерството на финансите отпадане на намалените ставки на ДДС и акцизи.

Метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, ако върнат стария начин на облагане на горивото. В момента средната цена на метана е 2,79 лв. за кг, показват данни на специализирания сайт fuelo.com. При отпадане на данъчните намаления цената на метана ще нарасне с между 30 и 35 стотинки до около 3,10-3,15 лв. за килограм, коментираха от бранша.

В момента най-скъпото гориво е дизелът, чиято средна цена е около 2,84 лв. за литър. Най-масовият бензин А-95 на бензиностанциите се продава средно за около 2,58 лв. на литър. При дизела и бензина няма да има промяна в цената, тъй като при тях нямаше намаление на данъци и акцизи. Действащата през миналата година отстъпката от 25 ст. на литър беше премахната още от началото на януари.

Пропан-бутанът обаче ще поскъпне с около 20-23 стотинки за литър. В момента средната цена на горивото е 1,20 лв. за литър, но при премахване на данъчните намаления ще нарасне над 1,40 лв. за литър.

Някои налози бяха намалени като мярка в подкрепа на домакинствата в условията на много висока инфлация. В момента ставките на ДДС за парното и за природния газ са намалени на 9 на сто. Засега в Закона за ДДС е предвидено намалените ставки да важат до края на месец юли 2023 г. От новия парламент ще зависи дали ставките ще бъдат увеличени до старото ниво от 20 на сто. При вдигането на ДДС за парното и газа ще нараснат и сметките за парно. Промяната ще бъде усетена от гражданите през следващата зима, тъй като през лятото парно няма. В момента никой не може да прогнозира каква ще бъде цената на парното през следващата зима, защото не е ясно каква ще бъде цената на газа. В момента газът поевтинява, защото зимата в Европа беше топла и потреблението беше намалено. Но догодина това може да не е така и газът може да поскъпне заедно с влизането в сила на по-високата ставка на ДДС.

Като мярка срещу високите цени на горивата беше въведен нулев акциз за пропан-бутана (втечнен нефтен газ или LPG) и за метана. Засега е предвидено нулевият акциз да бъде в сила до средата на 2025 г. Но за да бъдат повишени приходите в бюджета, нулевият акциз за тези горива може да бъде премахнат още от началото на месец юли 2023 г. Преди въвеждането на нулевия акциз налогът за пропан-бутана беше 340 лв. за 1000 литра, а за метана – 0,85 лв. за гигаджаул.

Сред другите предложени от Министерството на финансите мерки за увеличаване на приходите в бюджета е повишаване на тол таксите. Срещу това се обявиха представители на превозвачите. “Безогледно вдигане на тол таксите ще доведе до инфлация и ефектът ще бъде обратен. Със сигурност ние подкрепяме прибирането на повече средства към бюджета и издръжка на пътищата, но това трябва да стане по правилен начин и да не забравяме, че има транзитен трафик, който със сигурност може да бъде обложен с по-високи такси”, заяви Николай Рашев от Съюза на международните превозвачи.

Повишаването на тол таксите означава поскъпване на всички стоки, категорични са превозвачите. Именно като мярка за понижаване на инфлацията тол таксите не бяха увеличени в началото на настоящата година.

Целта на новите предложения на Министерството на финансите е бюджетният дефицит да бъде под 3% от брутния вътрешен продукт, което е условие за влизане в еврозоната.

Икономистът Кузман Илиев: Без повишение на приходите няма да има пари за пенсии

Ако не направим това, което казва министърката на финансите, пенсии няма да има, но не по линия на това, че сме ги замразили, а поради това, че държавата няма да има текущо пари, с които да ги изплаща. Пазарите ще гледат на нас като на много опасна инвестиционна дестинация и ще искат много големи лихви, за да ни кредитират. Няма да има средства и България може да се окаже в ситуация на ликвидна криза, което си е чист фалит. Ние задлъжняваме с много бързи темпове.

Ножът опря до кокала, да направим някакви реформи. Въпросът не е за стягане на колана. Въпросът е да не ни удари инсултът. Много рязко трябва да се освестим, да си намокрим лицето със студена вода и да си кажем честно докъде можем и докъде не можем, а не постоянно да живеем назаем.

Еднократният данък свръхпечалба за всички юридически лица е най-страшното и неприятно нещо, което може на някого да му хрумне. Когато кажем – който има печалба, ние ще го накажем, това, което казваме, е ефикасните и ефективните – за вас ще има проблеми, а в криза именно те трябва да бъдат поощрявани.

Учителите остават без увеличение на заплатите

С 10% да бъдат увеличени заплатите в администрациите, където възнагражденията не са били вдигани през миналата година, предлага Министерството на финансите. Това означава, че през тази година учителите няма да получат увеличение на заплатите. Срещу това възразяват от Министерството на образованието, става ясно от становищата на ведомствата по предложенията на Министерството на финансите, с които “Труд news” разполага.

Замразяването на доходите не трябва да се прилага спрямо педагогическите специалисти, защото така ще се прекъсне процесът по привличане и задържане на квалифицирани кадри, посочват от министерството. И настояват заплатите на учителите да бъдат поддържани с 25% над средната заплата за страната.

Редица министерства трупат дългове и няма да имат пари да плащат сметките си за ток и парно, ако бъде въведено предложението на Министерството на финансите за буфер от 10%.

В сряда министърът на финансите Росица Велкова обяви няколко предложения, чиято цел е бюджетният дефицит за 2023 г. да бъде под 3% от брутния вътрешен продукт на страната. Част от тези предложения е въвеждане на буфер от 10% в разходите за министерствата – текущо през годината да получават само 90% от предвидените за тях пари, а останалите 10% да получат в края на годината, само ако дефицитът остава под 3%.

Прилагането на буфера от 10% ще доведе до просрочени задължения и трупане на лихви върху тях, посочват от екоминистерството. От МВР посочват в писмо до Министерството на финансите, че въвеждането на буфер от 10% ще доведе до намаляване на разходите по бюджета на министерството за 2023 г. с 22,96 млн. лв. В момента в резултат на удължаването на бюджета за 2022 г., разходите на МВР са ограничени до тези през същия месец на миналата година. Това води до невъзможност за разплащане на текущите задължения, посочват от МВР. Към края на февруари неразплатените задължения за текуща издръжка на МВР са 11,6 млн. лв. От тях 6,376 млн. лв. са за вода, горива, ток и парно, от които 1,29 млн. лв са за ток, а 4,3 млн. лв. са за горива и смазочни материали за автомобилите. 1,47 млн. лв. са задълженията за консултантски и други външни услуги, а 945 хил. лв. са за телекомуникационни и пощенски услуги. На база актуализираните бюджетни прогнози предвидените разходи за 2023 г. за издръжка на МВР са 204,8 млн. лв. А заявените от структурите на МВР средства за текуща издръжка за осигуряване на минималните потребности са 333 млн. лв., посочват от ведомството.
Цените на стоките и услугите, в това число на комунално-битовите услуги, са завишени значително спрямо миналата година, пишат от МВР. Това води до невъзможност с утвърдените средства за издръжка да се покрият разходите в структурите на министерството.

Част от предложените мерки от Министерството на финансите предвиждат отпадане на намалените ставки на ДДС и акцизите за парното и газа. Срещу това възразяват от Министерството на образованието. От ведомството считат, че отпадането на намалената ставка на ДДС и акцизите ще се отрази негативно върху финансовата стабилност на институциите в системата на предучилищното и училищно образование, и на държавните висши училища. Ако не бъде удължено след 1 юли действието на по-ниската данъчна ставка за ДДС за парно и за природен газ, за много от образователните институции съществува риск от невъзможност да плащат разходите си за отопление, което през последното тримесечие на 2023 г. може да доведе до преустановяване на присъствения учебен процес за учениците и студентите, посочват от министерството.

Печалбите на фирмите са нараснали с 10 млрд. лв.

Печалбите на фирмите през миналата година са нараснали с 10 млрд. лв., заяви министърът на финансите Росица Велкова. Облагаемата печалба на компаниите в страната обикновено нараства с 1-2 млрд. лв. на година, но през 2022 г. увеличението е било в пъти по-голямо. Този рязък скок означа, че има сектори, които са субсидирани повече от необходимото и на места са се генерирали свръхпечалби, коментира министър Велкова. Затова от Министерството на финансите предлагат от средата на годината да бъде въведен данък от 33% върху свръхпечалбите на фирмите. Досега подобен данък у нас беше въведен за сектора на горива.

“Докладът, който изтече в медиите, беше доклад за вземане на протоколно решение от Министерски съвет и в него бяха представени два сценария – единият е, че ако продължим с политиките по действащото законодателство, дефицитите за четири години напред ще се движат между 7-6%. Това са твърде високи дефицити и тогава ще настъпят тези черни сценарии, които написахме в доклада. Затова министрите се обединихме да разработваме проекта на бюджета с дефицит от 3%”, каза министър Велкова.

Тя категорично заяви, че няма риск от фалит на държавата, няма риск МВФ да дойде до една седмица, за да теглим заем, няма риск за валутния борд. По думите є, ако следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3% дефицит на бюджета, тези рискове не са налице. “Ние плащаме редовно задълженията, пенсиите – това не е фалирала държава. Другата седмица ще погасим дълг от 3 млрд. лв., като след това плащане фискалният резерв ще бъде около 10 млрд. лв.”, каза финансовият министър.

“Ако бюджетът, който ще предложим с дефицит до 3%, бъде приет от парламента, не може да се говори, че ще сме в дългова спирала, защото това отговаря на Маастрихтските критерии. Ако се разработи бюджет с дефицит от 7%, тогава ще влезем в дългова спирала”, обясни Росица Велкова.

Запитана дали да се промени плоският данък, министър Велкова коментира, че редовното правителство трябва да вземе решение дали ще свива разходите или ще увеличава приходите през увеличение на данъците, но нейното мнение е, че плоският данък не трябва да се отменя и че въвеждането на прогресивния данък ще намали събираемостта на приходите.

БХРА настоява ДДС за ресторанти и фитнеси трайно да остане 9%

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обяви за запазване на ДДС за заведения, ресторанти, кафенета, кетъринг и фитнеси на 9 на сто като трайна мярка. Ако това не бъде направено от организацията декларираха, че ще се борят за оцеляването си по всички законни начини, като призоваха и други организации от туризма да ги подкрепят.

“Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор”, подчертават от Изпълнителното бюро на национално представената организация с 36 регионални структури. ОТ БХРА припомниха, че ставката за ресторантите е по-ниска в повечето страни от ЕС и е от порядъка на 4-5 на сто.

“За съжаление голяма част от българските политици, в това число и управляващите, не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика”, подчертават от БХРА.

Надценката в ресторантьорския бранш е голяма, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания оборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. Върху цената на труда няма ДДС и не се ползва данъчен кредит. За огромна част от малките и средни фирми това е фатално и те са пред избора да затворят или да преминат в сивия сектор, заявиха от БХРА.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

От 2025 г. най-ниското възнаграждение става над 1070 лв.
За издръжка на сам човек са необходими поне 1453 лв., изчислиха от КНСБ

30% […]

 
Властта

Парламентът ще задължи  кабинета „Главчев“ да осигури от бюджета средства за подпомагане на десетките семейства, които пострадаха в огнения ад в […]

 
Здраве и красота

UV индексът е мярка за интензивността на слънцето. Колкото по-висока е стойността му, толкова по-опасно е то и толкова по-бързо може […]

 
Жълто

61-годишният актьор от „Карибски пирати“ бе романтично свързан с 28-годишната моделка Юлия Власова. Източник споделя пред списание People, че за момента […]

 
 

към началото