твоята гледна точка
Министерството на земеделието: Търговските вериги помпат цените
Автор: Труд, добавено на 14.03.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Млякото е поскъпнало с 32%, а сиренето с 42 на сто

Кашкавалът в магазините достигна средно 25,75 лв. за килограм

Продължават да вдигат цените

Поскъпването на храните до голяма степен се дължи на търговските вериги. Повишението на цените на сиренето, кашкавали и млякото в магазините е значително по-голямо от ръста при изкупните цени на млякото, показват данни на Министерството на земеделието. Изкупната цена на прясното мляко за година е нараснала с 32%, а цената на сиренето в магазините е повишена с 42 на сто.

В опит да увеличат печалбата си и да компенсират спада на потреблението заради високите цени, търговците са вдигнали надценките си и вече работят с по-голям марж между цената на доставките и крайната цена за потребителите, става ясно от данните на министерството.

Изкупната цена на кравето мляко е средно 1,07 лв. за литър, като през последния един месец не е променяна. Прясното мляко на едро, след като мине през млекопреработвателите, струва средно 2,77 лв., показват данните на министерството. Това е увеличение с 1,70 лв. на литър, или със 159% спрямо изкупната цена. Любопитно е, че през последната седмица дори има спад на цената на млякото на едро – с 4,8%. Но това засега не се е отразило на цените на дребно, които остават 3,36 лв. за литър.

Оказва се, че цената на млякото нараства над три пъти, или с 2,29 лв. на всеки литър, докато стигне от фермера до рафта в магазина. От тази надценка от 2,29 лв., 1,70 лв. отиват в млекопреработвателите, а останалите 0,59 лв. са за търговците.

Оказва се, че от крайната цена на дребно от 3,36 лв. за литър мляко, близо една трета (31,8%) отиват при фермера, над половината от парите (50,6%) са за млекопреработвателите, а останалите 17,6% са за търговците.

Цената на кравето сирене на едро е средно 13,02 лв. за килограм, показват последните данни на Министерството на земеделието към 1 март. За година сиренето на едро поскъпва с 30,5%, което е малко по-малко от повишението на изкупната цена на млякото е с 32 на сто. Същевременно крайната цена на сиренето в магазините е средно 17,52 лв., като за година нараства с близо 42%, или доста повече от повишението на цената на сиренето на едро. Това показва, че търговските вериги са увеличили надценката, с която продават сиренето. Данните на Министерството на земеделието показват, че надценките, с които работят търговците при продажбата на сирене, са нараснали още от средата на миналата година.

През февруари цените на сиренето на едро са останали почти без промяна – има повишение само с 0,1%. Но това не пречи ръстът на цените на дребно да продължи. Само за месец кравето сирене в магазините е поскъпнало с 2,6%. Подобна е ситуацията и при кашкавала. През миналия месец цената на кашкавала на едро също е почти без промяна – има увеличение от 0,4% до 20,32 лв. за кг. Въпреки това цената на кашкавала в магазините е повишена с 8,1% за месец до 25,75 лв. за кг.

В Ирландия е най-скъпо

Изпреварваме Франция по изкупна цена

Латвия е на последно място

Изкупната цена на млякото в България не се различава много от тази в другите страни от ЕС.

Според последните данни на Европейската комисия изкупната цена на млякото в България през януари е била около 51 евро на 100 килограма. Тази цена е по-висока от получаваната от фермерите във Франция за произведеното от тях мляко.

Същевременно стандартът на живот във Франция е значително по-висок от този в България и съответно фермерите трябва да имат по-високи доходи, за да оцеляват. Явно субсидиите за фермерите във Франция са по-високи. Изкупната цена на млякото в България е по-висока и от тази в Словакия, Литва и Латвия. От страните от ЕС най-висока е изкупната цена на млякото в Ирландия, Кипър и Малта.

Важно е да се подчертае, че според официалните данни на Министерството на земеделието цените на фуражите за животни от месец октомври насам нямат съществена промяна. Дори при фуражите за телета и агнета има лек спад на цените през февруари. Цените на храните в магазините обаче продължават да нарастват.

Повишението на цените е довело до свиване на производството на млечни продукти в страната и до по-голям внос.

Производството на сирене в България през 2022 г. е намаляло с 5% до 75,1 хил. тона, а производството на прясно мляко се е понижило с 8,9% до 70,5 хил. тона. Вносът на сирене е нараснал с близо 5%, като най-голям е вносът от Полша и Германия.

Предложение на служебното правителство

Слагат таван нa нaдцeнкитe нa ocнoвни xpaни

Мярката може да е временна

Служебното прaвитeлcтвoтo oбмиcля пocтaвянeтo нa тaвaн нa нaдцeнкитe зa ocнoвни xpaни, кaтo вepoятнo тoвa щe бъдe вpeмeннa мяpкa, заяви вицeпpeмиepът пo икoнoмичecкитe пoлитики Xpиcтo Aлeкcиeв пpeд БTB. Той добави, чe нaдцeнкaтa ce пpeдвиждa дa e нe пoвeчe oт 10%, кaтo тaвaнът нa нaдцeнкaтa мoжe дa oбxвaнe oт 50 дo 100 xpaни oт мaлкaта пoтpeбитeлcкa кoшницa. Мяpкaта мoжe дa бъдe въвeдeнa кaктo c нopмaтивeн aкт, тaкa и пo oбщa вoля oт cтpaнa нa пpaвитeлcтвoтo и нa caмитe тъpгoвcки вepиги, кaктo ce e cлyчилo в дpyги дъpжaви.

Ha въпpoc зa eвeнтyaлeн кapтeл мeждy гoлeмитe тъpгoвcки вepиги, Aлeкcиeв каза, чe имa дaнни, кoитo вoдят дo cъмнeния, нo кoмпeтeнтнaтa инcтитyция, кoятo тpябвa дa ycтaнoви тoвa, e Koмиcиятa зa зaщитa нa кoнкypeнциятa.

Бългapия имa нaй-ниcкитe цeни нa гopивaтa и нaй-ниcкoтo зaплaщaнe, a цeнитe нa някoи храни ca пo-виcoки отколкото в други държави. Oткъдe мoжe дa идвa тoвa, ocвeн aкo нямa кapтeлни cпopaзyмeния и гeнepиpaни cвpъxпeчaлби, каза Xpиcтo Aлeкcиeв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Единствената пречка пред предприемането на тази стъпка е психологическа
Основната функция на повечето CEO е да измерват растежа на бизнеса

Новото поколение изкуствен […]

 
Властта

България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Това заяви служебният министър […]

 
Здраве и красота

Сиренето е богато на хранителни вещества и може да се комбинира с различни храни в състава на множество ястия.То съдържа високи количества […]

 
Жълто

Eдин от най-известните к-поп певци записа своя версия на парчето на Дара Mr. Rover. Корейската адаптация е озаглавена Rover, така се […]

 
 

към началото