твоята гледна точка
МЗ позволи МБАЛ „Света Анна – Варна“ да тегли кредит
Автор Vnews, добавено на 12.03.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

МБАЛ „Света Анна – Варна“, подобно на други изпаднали в тежко финансово състояние държавни лечебни заведения в страната, получи позволение от Министерството на здравеопазването да тегли кредит, с който да разплати задълженията си към доставчици и да излезе на чисти финансови позиции. Задълженията на МБАЛ „Света Анна – Варна“ са около 6 млн. лв. Те са основно в резултат от принудителното функциониране на спешната болница на Североизточна България като голямо ковид отделение по време на пандемията /в продължение на 2 години/. Спрените оперативни програми и планов прием на пациенти ограничи дейността в голяма степен до лекуване на пациенти с коронавирус и отработване на спешните случаи от областта и региона. Периодът съвпадна и със серия увеличения на работните заплати, както и със значително повишаване на нивата на инфлация, които не бяха индексирани адекватно. Всичко това се отрази пряко и неблагоприятно върху финансовите показатели на лечебното заведение.

Съгласувано с МЗ  и с цел елиминиране на възможностите за спекулации относно финансовата стабилност на МБАЛ „Света Анна – Варна“ /включително такива с политически заряд в условията на предизборна кампания/, ръковоството на лечебното заведение се ангажира оздравителната програма да се реализира в режим на пълна прозрачност. В тази връзка и с цел оперативното и ефективно усвояване на банковия кредит контрол ще упражняват както оперативното ръководство на болницата, така и назначеният преди дни от Съвета на директорите на МБАЛ „Света Анна – Варна“ прокурист – д-р Влатко Глигоров.

Междувременно МБАЛ „Света Анна – Варна“ продължава безотказно и отговорно, вън от всякакви опити за спекулации, да изпълнява функциите си и денонощно осигурява качествена медицинска помощ на нуждаещите се от цяла Североизточна България, а персоналът получава по график възнагражденията си.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото