твоята гледна точка
Създадоха бактерии-убийци на ракови клетки
Автор Vnews, добавено на 12.03.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Комбинирайки открития в областта на имунологията на рака със сложно генно инженерство, изследователи от Колумбийския университет в САЩ са създали бактерии-убийци на ракови клетки, пише сп. „Сайънс адвансис“.

Постижението на американските учени бележи голяма крачка напред в използването на непатогенни бактерии за борба с онкологичните заболявания.

Създаденият от специалистите „бактериален отряд самоубийци“ се насочва към туморите, привличайки собствените имунни клетки на гостоприемника към рака, за да го унищожи.

Учените знаят от години, че някои видове бактерии могат да виреят в туморите. Предполага се, че това се дължи на нискокиселинната, некротична и изключена от имунната система среда, която е уникална за ядрото на тумора и подпомага растежа на бактериите, като същевременно предотвратява изчистването им от имунните клетки, обяснява Никълъс Арпая от изследователския екип.

В основата на подхода е пробиотичен щам на бактерията E. coli, модифициран със синхронизирана схема за лизиране. След като попаднат в тумора, бактериите се разпадат, освобождавайки съдържанието си. Преди това изследователите са добавили към микробите гени, кодиращи протеини, които блокират растежа на туморните клетки или обозначават тумора за разграждане от имунните клетки.

Терапевтичният подход е тестван върху животински модели. Редактираните бактерии са предизвикали устойчив имунен отговор срещу тумори, които са били в непосредствена близост до мястото на доставянето им, както и срещу по-отдалечени новообразувания. Това означава, че е възможно бактериалният препарат да се прилага интравенозно.

Отличителната черта на бактериите, отгледани в лабораторни условия, е, че могат да оцеляват само в специфичната среда на туморите, което означава, че не представляват заплаха за здравите тъкани на тялото.

Американските учени вече са подали заявление за патент и понастоящем правят изследвания за оптимизиране на лечението и подготовка за бъдещи клинични изпитвания на бактериалната терапия върху хора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото